17 °C

Втората джамия в Кърджали забуксува, пак

Строителството на втора джамия в Кърджали ще се забави заради разкола в мюсюлманското вероизповедание. Посоченият от Върховния касационен съд за водач на мюсюлманите Недим Генджев ще направи всичко възможно да осуети изграждането на храма. Целта му е да ограничи правата на варвящите. Досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ ни подкрепяше. Това каза за „Кърджали бг вести” членът на джамийското настоятелство, ангажирало се с изграждането на храма Юксел Халим.

Сагата с построяването на втора джамия се точи от пет години. Мюсюлманите, начело с Юксел Халим, предложиха обществено обсъждане на идеята. То бе организирано от кмета Хасан Азис. Там хората от джамийското настоятелство поискаха изграждането на втори храм, защото по време на байрамите старият на пазара се оказва тесен за богомолците. Квартал „Възрожденци”, където живеят най-много мюсюлмани, е без джамия, казаха от настоятелството. Те поискаха парцел на брега на Арда в квартала.

Противниците на идеята се обосноваха, че призивите за молитва на имамина по високоговорителите ще нарушава спокойствието им. Тръгна и подписка в квартала срещу изграждането на джамията.

На 15 март 2007 г. Общинският съвет в Кърджали гласува да се предостави терен и безвъзмездно право на строеж за втора джамия. Парцелът, отреден за храма, е градинката в съседния на „Възрожденци” квартал „Прилепци”, където живеят само мюсюлмани. Теренът е с площ от 1400 кв.м.

От партия „Атака” поискаха решението на местния парламент да бъде атакувано от областния управител Ангел Коджаманов в административния съд. Аргуменът бе, че се унищожава градина и се изсичат дървета. Решението бе спряно. На 26 юли обаче общинският съвет, доминиран от ДПС, го прегласува. Подкрепиха го съветниците от всички партии. Лидерът на социалистите Милко Багдасаров се похвали, че имало пълен консенсус.

Против строителството се обявиха седем от бившите собственици на парцела, които поискаха реституция на имвота си. Общината обеща да ги обезпечи с равностойни общински терени.

Така формалностите пред изграждането на храма бяха отстранени.

От джамийското настоятелство започнаха събирането на средства. От Турция бе подарен типов проект, който се адаптира към условията в квартал „Прилепци”. В момента се уреждат строителните книжа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020

Случаен виц

Последни новини