14 °C

Втората джамия в Кърджали забуксува, пак

Строителството на втора джамия в Кърджали ще се забави заради разкола в мюсюлманското вероизповедание. Посоченият от Върховния касационен съд за водач на мюсюлманите Недим Генджев ще направи всичко възможно да осуети изграждането на храма. Целта му е да ограничи правата на варвящите. Досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ ни подкрепяше. Това каза за „Кърджали бг вести” членът на джамийското настоятелство, ангажирало се с изграждането на храма Юксел Халим.

Сагата с построяването на втора джамия се точи от пет години. Мюсюлманите, начело с Юксел Халим, предложиха обществено обсъждане на идеята. То бе организирано от кмета Хасан Азис. Там хората от джамийското настоятелство поискаха изграждането на втори храм, защото по време на байрамите старият на пазара се оказва тесен за богомолците. Квартал „Възрожденци”, където живеят най-много мюсюлмани, е без джамия, казаха от настоятелството. Те поискаха парцел на брега на Арда в квартала.

Противниците на идеята се обосноваха, че призивите за молитва на имамина по високоговорителите ще нарушава спокойствието им. Тръгна и подписка в квартала срещу изграждането на джамията.

На 15 март 2007 г. Общинският съвет в Кърджали гласува да се предостави терен и безвъзмездно право на строеж за втора джамия. Парцелът, отреден за храма, е градинката в съседния на „Възрожденци” квартал „Прилепци”, където живеят само мюсюлмани. Теренът е с площ от 1400 кв.м.

От партия „Атака” поискаха решението на местния парламент да бъде атакувано от областния управител Ангел Коджаманов в административния съд. Аргуменът бе, че се унищожава градина и се изсичат дървета. Решението бе спряно. На 26 юли обаче общинският съвет, доминиран от ДПС, го прегласува. Подкрепиха го съветниците от всички партии. Лидерът на социалистите Милко Багдасаров се похвали, че имало пълен консенсус.

Против строителството се обявиха седем от бившите собственици на парцела, които поискаха реституция на имвота си. Общината обеща да ги обезпечи с равностойни общински терени.

Така формалностите пред изграждането на храма бяха отстранени.

От джамийското настоятелство започнаха събирането на средства. От Турция бе подарен типов проект, който се адаптира към условията в квартал „Прилепци”. В момента се уреждат строителните книжа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021

Случаен виц

Последни новини