Втората джамия в Кърджали забуксува, пак

Строителството на втора джамия в Кърджали ще се забави заради разкола в мюсюлманското вероизповедание. Посоченият от Върховния касационен съд за водач на мюсюлманите Недим Генджев ще направи всичко възможно да осуети изграждането на храма. Целта му е да ограничи правата на варвящите. Досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ ни подкрепяше. Това каза за „Кърджали бг вести” членът на джамийското настоятелство, ангажирало се с изграждането на храма Юксел Халим.

Сагата с построяването на втора джамия се точи от пет години. Мюсюлманите, начело с Юксел Халим, предложиха обществено обсъждане на идеята. То бе организирано от кмета Хасан Азис. Там хората от джамийското настоятелство поискаха изграждането на втори храм, защото по време на байрамите старият на пазара се оказва тесен за богомолците. Квартал „Възрожденци”, където живеят най-много мюсюлмани, е без джамия, казаха от настоятелството. Те поискаха парцел на брега на Арда в квартала.

Противниците на идеята се обосноваха, че призивите за молитва на имамина по високоговорителите ще нарушава спокойствието им. Тръгна и подписка в квартала срещу изграждането на джамията.

На 15 март 2007 г. Общинският съвет в Кърджали гласува да се предостави терен и безвъзмездно право на строеж за втора джамия. Парцелът, отреден за храма, е градинката в съседния на „Възрожденци” квартал „Прилепци”, където живеят само мюсюлмани. Теренът е с площ от 1400 кв.м.

От партия „Атака” поискаха решението на местния парламент да бъде атакувано от областния управител Ангел Коджаманов в административния съд. Аргуменът бе, че се унищожава градина и се изсичат дървета. Решението бе спряно. На 26 юли обаче общинският съвет, доминиран от ДПС, го прегласува. Подкрепиха го съветниците от всички партии. Лидерът на социалистите Милко Багдасаров се похвали, че имало пълен консенсус.

Против строителството се обявиха седем от бившите собственици на парцела, които поискаха реституция на имвота си. Общината обеща да ги обезпечи с равностойни общински терени.

Така формалностите пред изграждането на храма бяха отстранени.

От джамийското настоятелство започнаха събирането на средства. От Турция бе подарен типов проект, който се адаптира към условията в квартал „Прилепци”. В момента се уреждат строителните книжа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини