От днес светът е футбол

От днес и в продължение на един месец светът ще бъде футбол, а Южна Африка ще е притегателна точка за всички любители на великата игра.

Точно в 15 часа започва прякото предаване на БНТ от Йоханесбург. 2 часа по-късно е и първата среща на Мондиала между Южна Африка и Мексико.

Ясни са пълните състави на всички отбори, както и контузените играчи.

Сноши в прочутото предградие на Йоханесбург - Совето, сневероятно шоу, продължило три часа въпреки силния вятър и температурите под 10 градуса по Целзий, 35 000 души, развяващи националния флаг на Южна Африка и облечени в златисто и зелено - цветовете на южноафриканските футболни национали, поставиха по един символичен начин началото на тържествата, съпътстващи Мондиал 2010, предадоха световните агенции.

Грандиозният концерт на стадион "Орландо" в Совето започна с изпълнение на южноафриканската соул певицата Лира, която изпя "Пата пата"- емблематичната песен на покойната Мириам Макеба, наричана "Мама Африка". После сцената буквално беше взривена от американската банда Блек айд пийс, която изпълни хита си "I Gotta Feeling", и от бременната Алиша Кийс, която представи акустична версия на "Empire State of Mind". На стадион "Орландо" последва низ от известни африкански изпълнители, сред които и шестима от страната-домакин на Мондиала. Сред тях бяха роденият в Сомалия рапър К`наан и цветнокожата южноафриканска рок банда Би Ел Кей Джей Кей Ес.

Последна на сцената излезе латинодивата Шакира, облечена с ефектен тоалет със зебров десен. Песента на латинокрасавицата "Waka Waka", известна още с английското име "This Time for Africa", е официалният химн на Мондиала. Тя беше представена още през април и тогава в страната- домакин на Мондиала беше посрещната доста хладно заради прекалено латиноамериканското си звучене. Сега обаче африканските футболни почитатели вече я харесват, защото тя предизвика истински фурор в края на тричасовия концерт в Совето.

Приходите от концерта ще бъдат предоставени на ФИФА за изграждането на 20 центъра за футбол и социално развитие в бедни африкански общини. На концерта присъстваха южноафриканският президент Джейкъб Зума и Нобеловият лауреат за мир Дезмънд Туту. В началото на концерта Зума каза, че с домакинството си на Мондиала южноафриканците ще покажат на света, че могат да се справят с всичко. Между две изпълнения Туту също се качи на сцената и нарече домакинството на Мондиала сбъднат сън. Той допълни, че като домакин на такава спортна проява Южна Африка ще покаже на света, че от грозна гъсеница се е превърнала в красива пеперуда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини