11 °C

Всеки трети кърджалиец болен заради мръсния въздух

Доц. Жени Стайкова изнася тревожните данни

30 процента от заболяванията на кърджалийци се дължат на замърсената околна среда - въздух, почва, вода. Тя оказва влияние върху цялата хранителна верига и се превръща в бич за здравето на хората от града и околните села. Най-големите замърсители са ОЦК, Горубсо-Кърджали и SNB-Индъстриал минералс. Това заяви пред журналисти кметът на Кърджали Хасан Азис. Общината отпуска 20 000 лева за изследване на хроничните заболявания на местните жители. Ще бъдат анкетирани 1600 души от Кърджали и околните села. Анкетьорите са специално обучени от РИОКОЗ. Ще питат гражданите дали пушат, дали пият и какви храни ядат. Ще се направят и изследвания на кръвта за висок холестерол и захар. Анкетьорите ще дават препоръки за здравословен начин на живот.

Днес първите 22 кърджалийци бяха изследвани в лабораториите на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафофски“.

Изследването е част от програма СИНДИ на Европейското бюро на Световната здравна организация. Програмата действа в Кърджали от 2000 г. Същата година бе създадена Обществена коалиция за здраве, чийто сегашен председател е кметът Хасан Азис.

Според постановление на Министерския съвет районът ни е рисков по отношение на екологията. Има и решение на общинския съвет за проучване на влиянието на замърсения въздух в града. Затова цел на настоящото изследване по програма СИНДИ е влиянието на замърсяването върху здравето на хората, каза зампредседателят на Обществената коалиция за здраве доц. д-р м.н. Жени Стайкова, директор на РИОКОЗ-Кърджали. Тя посочи, че е изследвала в продължение на 16 години влиянието на големите предприятия върху здравето на кърджалийци и резултатите са обезпокоителни.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини