Пускат хеликоптери срещу скакалците в Кърджалийско

Хеликоптери ще пръскат нивите с марокански скакалци в Кърджалийско. Акцията започва утре от село Чилик. Ще бъдат третирани 20 000 дка, нападнати от хвъркатата напаст. Те са в общините Кърджали, Кирково, Джебел, Черноочене и Момчилград. Днес кметовете им преговарят с три авиационни компании за най-изгодна оферта. Мераци имала и хасковска фирма, но техниката й била по-стара. Ако бъде нает един хеликоптер, нивите ще бъдат обработени за седмица. Две машини ще решат проблема за 3 дни. Държавата ще възмезди общините за всички направени разходи по пръскането.

Няма да бъде обявявано бедствено положение, оповести в Кърджали шефът на Главна дирекция „Гражданска защита” Стефко Буруджиев. Той посочи, че по закон това става само ако има опасност за хората. Директорът на Националната служба „Растителна защита” Антон Величков ще следи лично от Кърджали борбата с насекомите. Двамата бяха пратени в региона спешно от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и от премиера Бойко Борисов. В Кърджали действа щаб по координация и контрол, председателстван от областния управител Иванка Таушанова.

Бе съобщено, че нивите ще се пръскат с хормоналния препарат Форестър 48. Той е безопасен за хората. Препаратът е бич за пчелините и затова селските кметове оповестяват всички пчелари да вземат мерки,преди да започне пръскането.

Големи нападения на марокански скакалци има циклично на 4-5 години. Насекомите се развъждат в запустели ниви. Поради обезлюдаването на района през последните години необработени площи в Кърджалийско има много. Мароканският скакалец унищожава всичката зеленина, която намери по пътя си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини