Стръвница къса гащите на дюлгерин, ще я гърмят

Нимфоманката

Край нашето село броди мечка нимфоманка. Тя е сексуална стръвница и напада само мъже, шегуват се в сладкарницата жителите на смоленското село Петково. То е известно с това, че е дало много влиятелни управленци на Кърджали в годините на социализма. Вече на сериозно те разказват как освирепялото животно скъсало гащите на строител, работил на вилата на семейство Дафофски, разположена в периферията на селото. Местните жители се надяват, че ще бъде разрешен отстрелът на стръвницата. Тези дни областният управител на Смолян инж.Стефан Стайков събра представители на различни инстутуции да обсъдят мечата напаст. Там бяха и членове на  кооперация „Мурджов камък” на съседното на Петково село Славеево, които също са пропищяли от „нимфоманката”. Бе обсъдена възможносттта да бъдат отстреляни 5 стръвници в Смолянско. За това се иска разрешение от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Мечка стръвница стряска съня на жителите на  Петково от 2 години. Звярът вършее в околностите на селото  и плаши местните хора и летовниците. Никой не смее да излезе в планината. Проблем за жителите на селото е дори снабдяването с дърва.

От няколко години местните знаят, че мечки обикалят Петково. Обаче едва от средата на 2008 г. те разбрали, че едно от животните налита на месо. Това станало след като една нощ изчезнало прасето на Георги Солинков. Първоначално селяните помислили, че става дума за кражба. Вратата на кочината не била разбита, въпреки че добичето липсвало. При огледа се установило, че прасето е измъкнато през прозорец на помещението. Петковлии се усъмнили, че свинята е жертва на мечка едва след като открили следи от ноктите й по кожата на затвореното в съседство муле. Впрегатното добиче явно е дало отпор на звяра с ритници, предположили местните. Въпреки това полицията се заела със случая, търсейки крадеца сред селяните. Служителите на реда не можели да си обяснят как животно ще прескочи с труп в лапите високите дувари на къщата. Че стръвница е отвлякла прасето, се доказало едва когато част от тялото му била открита в гората. Мечката си складирала месото за гладни дни. Скривалището било било добре маскирано. Полицаите го открили случайно. Стръвницата няколко пъти ходила да похапва от плячката,установили авджии.

Истинска психоза обхванала тукашните хора след като овца била завлечена от близкото село Виево, а кококошки изчезнали безследно в Малка Арда.

Бившият кмет  на Петково Стефан Алигьозов се опитва да успокои съселяните си като ги уверява, че звярът не напада хора. Той разказва за своя среща с мечката. Някогашният селски първенец излязъл в гората и се сблъскал очи в очи със стръвницата. Тя водела две малки. Кметът носел дебела цепеница в ръка и я ударил по муцуната. Мечката побягнала.

Мнозина обаче не вярват на разказа на съселянина-смелчага. Възрастна жена разказва, че една нощ мечката разбила вратата на къщата й в края на селото.

Налетях на мечката с колата. Беше тъмно и не можах да видя как стръвницата се отзова върху капака на двигателя. Муцуната й бе точно срещу лицето ми. Делеше ни само стъклото. Изтръпнах от ужас. Заключих всички врати, разказва Росен Б. от Петково.

Местните ловци вече стягат пушки за да отстрелят звяра. Десетина души имат ловни билети в Петково. Всеки от тях се надява той да бъде героят, който ще освободи селото и околността от налегналата ги напаст. Всеки момент се очаква властите да разрешат отстрела на опасното животно.

Проблем пред авджиите е разпознаването на стръвницата. Местните жители смятат, че в околностите на селото живеят няколко мечки. Една от тях даже е маркирана с чип от еколозите. Възможно е по грешка да бъде гръмнато друго животно, предупреждават защитниците на околната среда.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини