5 °C

Стръвница къса гащите на дюлгерин, ще я гърмят

Нимфоманката

Край нашето село броди мечка нимфоманка. Тя е сексуална стръвница и напада само мъже, шегуват се в сладкарницата жителите на смоленското село Петково. То е известно с това, че е дало много влиятелни управленци на Кърджали в годините на социализма. Вече на сериозно те разказват как освирепялото животно скъсало гащите на строител, работил на вилата на семейство Дафофски, разположена в периферията на селото. Местните жители се надяват, че ще бъде разрешен отстрелът на стръвницата. Тези дни областният управител на Смолян инж.Стефан Стайков събра представители на различни инстутуции да обсъдят мечата напаст. Там бяха и членове на  кооперация „Мурджов камък” на съседното на Петково село Славеево, които също са пропищяли от „нимфоманката”. Бе обсъдена възможносттта да бъдат отстреляни 5 стръвници в Смолянско. За това се иска разрешение от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Мечка стръвница стряска съня на жителите на  Петково от 2 години. Звярът вършее в околностите на селото  и плаши местните хора и летовниците. Никой не смее да излезе в планината. Проблем за жителите на селото е дори снабдяването с дърва.

От няколко години местните знаят, че мечки обикалят Петково. Обаче едва от средата на 2008 г. те разбрали, че едно от животните налита на месо. Това станало след като една нощ изчезнало прасето на Георги Солинков. Първоначално селяните помислили, че става дума за кражба. Вратата на кочината не била разбита, въпреки че добичето липсвало. При огледа се установило, че прасето е измъкнато през прозорец на помещението. Петковлии се усъмнили, че свинята е жертва на мечка едва след като открили следи от ноктите й по кожата на затвореното в съседство муле. Впрегатното добиче явно е дало отпор на звяра с ритници, предположили местните. Въпреки това полицията се заела със случая, търсейки крадеца сред селяните. Служителите на реда не можели да си обяснят как животно ще прескочи с труп в лапите високите дувари на къщата. Че стръвница е отвлякла прасето, се доказало едва когато част от тялото му била открита в гората. Мечката си складирала месото за гладни дни. Скривалището било било добре маскирано. Полицаите го открили случайно. Стръвницата няколко пъти ходила да похапва от плячката,установили авджии.

Истинска психоза обхванала тукашните хора след като овца била завлечена от близкото село Виево, а кококошки изчезнали безследно в Малка Арда.

Бившият кмет  на Петково Стефан Алигьозов се опитва да успокои съселяните си като ги уверява, че звярът не напада хора. Той разказва за своя среща с мечката. Някогашният селски първенец излязъл в гората и се сблъскал очи в очи със стръвницата. Тя водела две малки. Кметът носел дебела цепеница в ръка и я ударил по муцуната. Мечката побягнала.

Мнозина обаче не вярват на разказа на съселянина-смелчага. Възрастна жена разказва, че една нощ мечката разбила вратата на къщата й в края на селото.

Налетях на мечката с колата. Беше тъмно и не можах да видя как стръвницата се отзова върху капака на двигателя. Муцуната й бе точно срещу лицето ми. Делеше ни само стъклото. Изтръпнах от ужас. Заключих всички врати, разказва Росен Б. от Петково.

Местните ловци вече стягат пушки за да отстрелят звяра. Десетина души имат ловни билети в Петково. Всеки от тях се надява той да бъде героят, който ще освободи селото и околността от налегналата ги напаст. Всеки момент се очаква властите да разрешат отстрела на опасното животно.

Проблем пред авджиите е разпознаването на стръвницата. Местните жители смятат, че в околностите на селото живеят няколко мечки. Една от тях даже е маркирана с чип от еколозите. Възможно е по грешка да бъде гръмнато друго животно, предупреждават защитниците на околната среда.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини