5 °C

Стръвница къса гащите на дюлгерин, ще я гърмят

Нимфоманката

Край нашето село броди мечка нимфоманка. Тя е сексуална стръвница и напада само мъже, шегуват се в сладкарницата жителите на смоленското село Петково. То е известно с това, че е дало много влиятелни управленци на Кърджали в годините на социализма. Вече на сериозно те разказват как освирепялото животно скъсало гащите на строител, работил на вилата на семейство Дафофски, разположена в периферията на селото. Местните жители се надяват, че ще бъде разрешен отстрелът на стръвницата. Тези дни областният управител на Смолян инж.Стефан Стайков събра представители на различни инстутуции да обсъдят мечата напаст. Там бяха и членове на  кооперация „Мурджов камък” на съседното на Петково село Славеево, които също са пропищяли от „нимфоманката”. Бе обсъдена възможносттта да бъдат отстреляни 5 стръвници в Смолянско. За това се иска разрешение от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Мечка стръвница стряска съня на жителите на  Петково от 2 години. Звярът вършее в околностите на селото  и плаши местните хора и летовниците. Никой не смее да излезе в планината. Проблем за жителите на селото е дори снабдяването с дърва.

От няколко години местните знаят, че мечки обикалят Петково. Обаче едва от средата на 2008 г. те разбрали, че едно от животните налита на месо. Това станало след като една нощ изчезнало прасето на Георги Солинков. Първоначално селяните помислили, че става дума за кражба. Вратата на кочината не била разбита, въпреки че добичето липсвало. При огледа се установило, че прасето е измъкнато през прозорец на помещението. Петковлии се усъмнили, че свинята е жертва на мечка едва след като открили следи от ноктите й по кожата на затвореното в съседство муле. Впрегатното добиче явно е дало отпор на звяра с ритници, предположили местните. Въпреки това полицията се заела със случая, търсейки крадеца сред селяните. Служителите на реда не можели да си обяснят как животно ще прескочи с труп в лапите високите дувари на къщата. Че стръвница е отвлякла прасето, се доказало едва когато част от тялото му била открита в гората. Мечката си складирала месото за гладни дни. Скривалището било било добре маскирано. Полицаите го открили случайно. Стръвницата няколко пъти ходила да похапва от плячката,установили авджии.

Истинска психоза обхванала тукашните хора след като овца била завлечена от близкото село Виево, а кококошки изчезнали безследно в Малка Арда.

Бившият кмет  на Петково Стефан Алигьозов се опитва да успокои съселяните си като ги уверява, че звярът не напада хора. Той разказва за своя среща с мечката. Някогашният селски първенец излязъл в гората и се сблъскал очи в очи със стръвницата. Тя водела две малки. Кметът носел дебела цепеница в ръка и я ударил по муцуната. Мечката побягнала.

Мнозина обаче не вярват на разказа на съселянина-смелчага. Възрастна жена разказва, че една нощ мечката разбила вратата на къщата й в края на селото.

Налетях на мечката с колата. Беше тъмно и не можах да видя как стръвницата се отзова върху капака на двигателя. Муцуната й бе точно срещу лицето ми. Делеше ни само стъклото. Изтръпнах от ужас. Заключих всички врати, разказва Росен Б. от Петково.

Местните ловци вече стягат пушки за да отстрелят звяра. Десетина души имат ловни билети в Петково. Всеки от тях се надява той да бъде героят, който ще освободи селото и околността от налегналата ги напаст. Всеки момент се очаква властите да разрешат отстрела на опасното животно.

Проблем пред авджиите е разпознаването на стръвницата. Местните жители смятат, че в околностите на селото живеят няколко мечки. Една от тях даже е маркирана с чип от еколозите. Възможно е по грешка да бъде гръмнато друго животно, предупреждават защитниците на околната среда.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини