5 °C

Вежди и Цвета в битка за Бойко

Вежди

Разногласията между министъра на културата Вежди Рашидов и народната представителка Цвета Караянчева удрят по рейтинга на ГЕРБ в Кърджали. Според активисти на управляващата партия напрежението заплашва предизборната кампания на герберите в областта за предстоящите местни избори. Двамата водеха листата на ГЕРБ за народни представители и се представиха като добър тандем. За депутат бе избран Рашидов, но той отстъпи мястото на Караянчева.

Днес министърът и депутатката се надпреварват да спечелят благоволението на премиера Бойко Борисов. И двамата го канят в Кърджали за да го набъркат в спора си за влияние. Вежди Рашидов дори бе запазил залата на театъра. Самият Борисов три пъти отлага визитата си в града, за да не бъде въвлечен във вътрешнопартийните дразги.

В породилите се разногласия ръководството на ГЕРБ в областта застана категорично зад Цвета Караянчева. В нейния лагер са областният управител Иванка Таушанова, организационният секретар Стефан Чанев, шефката на Регионалния инспекторат по образование Емилия Владева. В лагера на министър Рашидов са симпатизанти на ГЕРБ като лидерът на животновъдите Бойко Синабов и активисти на десни партии, подкрепящи управляващите като областният председател на ДСБ Димитър Топалов и бившият кмет на Джебел Алиосман Яшар.

Повод за напрежение в тандема Рашидов-Караянчева станаха направените политически назначения на ръководни длъжности в местните звена на държавните институции. Повечето кадрови промени бяха извършени по предложение на народната представителка Цвета Караянчева и областната управителка Иванка Таушанова. По предложение на министър Рашидов за шеф на областната служба по земеделие и гори бе назначен лидерът на животновъдите Бойко Синабов. Той оцеля на поста точно два дни защото се оказа, че няма подходящото образование за длъжността.

Споровете за постове доведоха до скандал. От лагера на Караянчева твърдят, че Вежди Рашидов е давал обещания по време на кампанията си като водач на листата на ГЕРБ за народни представители в Кърджали. С тези обещания обаче нито Цвета Караянчева, нито Иванка Таушанова искат да се ангажират. Ангажименти, освен към Бойко Синабов, който организираше протести срещу правителството на тройната коалиция, са били поети и към Димитър Топалов. Той, според Стефан Чанев, е искал поста шеф на Пътното.

От лагера на Вежди Рашидов пък заявяват, че дамското дуо на ГЕРБ насажда етническо напрежение в партийните редици. Причината за това е заложеният квотен принцип. Обещават се постове на представителите на българомохамеданите. Казва се, че на различни шефски места ще бъдат техните хора. После се поемат ангажименти към други - от турския етнос. Става едно наддаване, което поражда напрежение. Не се изхожда от професионализма на кандидатите, споделя Димитър Топалов.

Разногласията са от много време. Скандал избухна преди няколко месеца, когато симпатизантите на Вежди Рашидов в Кърджали публикуваха отворено писмо, в което настояваха за чистка в държавните институции. Според тях в Кърджали ДПС все още е на власт. Липсва кадрова политика от страна на Цвета Караянчева, която е областен лидер на партията.

Впоследствие конфронтацията затихна. Споровете се възпламениха с нова сила преди месец, когато министър Рашидов обяви в ефира на Нова телевизия, че в Кърджали не се разчистват кадрите на ДПС. Според министъра това поражда сериозно недоволство. Двадесетина местни активисти били при него за да искат намесата му. Готов съм да се върна в парламента и да представям отново Кърджали. Информиран съм за всичко в региона. Ще доведа министър председателя да се запознае на място с проблемите, обеща Рашидов. Той подчерта, че не е член на управляващата партия и затова няма право да кадрува от нейно име в региона.

Народната представителка Цвета Караянчева отказа да коментира изявленията на министъра. Единствените й думи бяха, че нямат личен конфликт. Това се потвърждава от очевидци, които твърдят, че само три дни преди телевизионната изява на Вежди Рашидов те са се прегръщали и целували като стари приятели пред парламента.

Организационния секретар на ГЕРБ Стефан Чанев каза, че конфликт в ГЕРБ в Кърджали няма. Хората, които натискат за постове, са извън редиците на партията. В нашата структура напоследък има недобра комуникация и това породи впечатленията за война. В скоро време всичко ще бъде изгладено, категоричен е Чанев.

От лагера на Караянчева посочват, че народната представителка се е разграничила от гербаджийската метла непосредствено след изборите. Тогава тя бе категорична, че няма да има масови уволнения. Ще се освобождават само хора, които са доказали професионалната си непригодност.

Не искаме война. Просто със стари кадри нова политика не може да се прави, категоричен е Димитър Топалов.

Георги КУЛОВ

 

Цвета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини