13 °C

Санитари подяждат пациенти в Кърджали

Омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин (вляво)

Санитари са присвоявали апетитни хапки от чиниите на пациентите, докато ги носят към болничните стаи. Те са били засечени от ръководството на многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафофски в Кърджали”. Шефът на здравното заведение се разпоредил храната да се пакетира в опаковки за еднократна употреба, а недобросъвестните служители да бъдат съкратени. Сега всеки пациент получава порциона си в пластмасови чинийки, опаковани във фолио.

7 жалби са постъпили от началото на миналата година досега в етичната комисия на болницата в Кърджали. Почти всички са били заради лошо отношение на персонала. След проверка виновните са наказани. Това стана ясно на среща между ръководството на болницата и обмудсмана на Кърджали Хакиф Емин. На нея присъстваха представители на Районния център по здравеопазване, Районната здравно-осигурителна каса, пациентски организации, пациенти, журналисти.

Общественият посредник на Кърджали съобщи, че при него са постъпили жалби и подписки по здравни проблеми, но нито една срещу болницата.

Хакиф Емин повдигна въпроса за правото на болния да избере екип, който да го лекува. Това е залегнало в Европейската харта за правата на пациента, зад която застават омбудсманите в страната.

Директорът на здравното заведение д-р Тодор Черкезов обясни, че от страна на болниците въвеждането на такава практика е много изгодно. Тя е желана и от лекарите. Проблемът е, че с нея няма да са съгласни пациентите с ниски доходи. Защото за избора на лекуващ екип ще се заплаща като за допълнителна услуга. Лекарите ще обслужват с предимство пациентите, които са ги предпочели, което ще предизвика недоволството на останалите болни. Избор на лекуващ екип е възможен в частните болници, но не и в обществените, каза още д-р Черкезов.

Пациенти подчертаха, че и сега в държавните здравни заведения има избор на лекуващ екип чрез бутане на пари под масата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
28 окт 2020
Последни новини