Санитари подяждат пациенти в Кърджали

Омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин (вляво)

Санитари са присвоявали апетитни хапки от чиниите на пациентите, докато ги носят към болничните стаи. Те са били засечени от ръководството на многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафофски в Кърджали”. Шефът на здравното заведение се разпоредил храната да се пакетира в опаковки за еднократна употреба, а недобросъвестните служители да бъдат съкратени. Сега всеки пациент получава порциона си в пластмасови чинийки, опаковани във фолио.

7 жалби са постъпили от началото на миналата година досега в етичната комисия на болницата в Кърджали. Почти всички са били заради лошо отношение на персонала. След проверка виновните са наказани. Това стана ясно на среща между ръководството на болницата и обмудсмана на Кърджали Хакиф Емин. На нея присъстваха представители на Районния център по здравеопазване, Районната здравно-осигурителна каса, пациентски организации, пациенти, журналисти.

Общественият посредник на Кърджали съобщи, че при него са постъпили жалби и подписки по здравни проблеми, но нито една срещу болницата.

Хакиф Емин повдигна въпроса за правото на болния да избере екип, който да го лекува. Това е залегнало в Европейската харта за правата на пациента, зад която застават омбудсманите в страната.

Директорът на здравното заведение д-р Тодор Черкезов обясни, че от страна на болниците въвеждането на такава практика е много изгодно. Тя е желана и от лекарите. Проблемът е, че с нея няма да са съгласни пациентите с ниски доходи. Защото за избора на лекуващ екип ще се заплаща като за допълнителна услуга. Лекарите ще обслужват с предимство пациентите, които са ги предпочели, което ще предизвика недоволството на останалите болни. Избор на лекуващ екип е възможен в частните болници, но не и в обществените, каза още д-р Черкезов.

Пациенти подчертаха, че и сега в държавните здравни заведения има избор на лекуващ екип чрез бутане на пари под масата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини