Използват ли Русия и Беларус бежанците като оръжие

Все повече мигранти се опитват да влязат в Европейския съюз през Беларус. Разследване на няколко германски медии показва, че това може да е следствие от координирани действия на Минск и Москва.

В последните седмици германската полиция разпространява все по-често съобщения като тези: трима йеменци пристигнали на остров Узедом, петима сирийци минали с полски шофьор през границата с Полша, двама еритрейци били открити в такси, докато се опитвали да влязат незаконно в Германия.

На германско-полската граница опитите за незаконно преминаване нарастват, което не е изненадващо в топлото време, пише АРД. Особеното в този случай обаче е маршрутът, по който все повече мигранти стигат до източната част на Германия – през Русия и Беларус.

По данни на германските медии NDR, WDR и „Зюддойче цайтунг“, Беларус и Русия очевидно отново полагат интензивни усилия да изпращат целенасочено мигранти към ЕС. Това се вижда от актуалните статистически данни на германската полиция – броят на установените незаконни влизания на хора, идващи от Беларус и Русия, е нараснал сериозно през пролетта. През март са били заловени 412 души, през април 670, а до средата на май – 416.

Германските служби за сигурност са загрижени

Нелегалните бежанци в Германия продължават да пристигат предимно по т.нар. „Балкански маршрут“ или през Чехия и Полша. Но според европейските политици и служби за сигурност има една основна разлика с миграцията през Беларус и Русия – тя се приема като до голяма степен направлявана.

Германските служби за сигурност наблюдават това развитие със загриженост. Броят на бежанците през тази година все още е значително по-нисък, отколкото през предходните години. Но след внезапното увеличение през пролетта не е изключено то да продължи, пише АРД. Изданието цитира източник от службите за сигурност с думите: „Сблъскваме се с хибридна война“.

Краткосрочни визи за Русия

Службите за сигурност имат индикации за направлявани навлизания на бежанци - някои мигранти дават сведения за своите маршрути. От разследването на германските медии става ясно, че половината от разпитаните, минали по този маршрут, са получили визи за Русия от чуждестранните представителства в техните родни страни.

Русия предоставя документите с готовност, за да може така целенасочено да привлече мигранти, пише АРД. Те често летят до Москва или до Санкт Петербург, откъдето заминават за Беларус, а оттам – към ЕС.

Мигранти се редят по границата между Полша и Беларус през 2023 г., където Варшава е изградила огромни прегради.   Снимка: Agnieszka Sadowska/AP/picture alliance

Федералната полиция потвърждава, че в Русия се пристига предимно по въздух, откъдето се продължава по суша. Установените документи често са краткосрочни визи за Русия, каквито се издават например на туристи, предприемачи или студенти.

Миграцията като оръжие

За разлика от ситуацията преди няколко години, сега мигрантите, които идват през Русия и Беларус, не са от Ирак – те са предимно от Сирия и Афганистан. Разследването на германските медии показва също, че има много хора от Сомалия, Йемен и Еритрея.

След като миграцията през Русия и Беларус нарасна за първи път през 2021 г., в държавите от ЕС се говори за миграция, която умишлено се използва „като оръжие“. Експерти на германското вътрешно министерство са изготвили и доклад по въпроса, който стига до следния извод: миграцията сама по себе си „не представлява заплаха“, но определени държави злоупотребяват с нея „в свой собствен политически интерес“ – например за да постигнат определени външнополитически цели или пък да укрепят позициите на правителството във вътрешнополитически план. В документа се казва също, че в името на тези цели се неглижират опасностите за живота на хората при пътуванията.

Натискът е към цялата външна граница на ЕС

Миграцията през Беларус започна още в годината преди началото на пълномащабната война срещу Украйна – след като ЕС наложи санкции на режима в Минск, т.е. не е пряко следствие от войната, припомня АРД. Междувременно Полша сериозно укрепи границата си с Беларус, впоследствие границите си укрепиха и Литва, Латвия и Финландия. Финландия дори затвори граничните си пунктове си с Русия, след като само за седмица през тях бяха преминали над 500 души. Според финландските власти Русия е планирала наплива на мигранти по границата.

Агенцията за гранична охрана на ЕС Фронтекс споделя становището, че Кремъл може да оказва влияние на въздушните маршрути, по които пристигат мигрантите, същевременно официалните руски власти могат да организират и маршрути от руска територия. Експертите от Фронтекс смятат също, че мигрантите могат да бъдат използвани като средство за натиск по цялата външна граница на ЕС. Опасенията се свързват наред с Русия и Беларус, също и със Сърбия, Турция, Либия и Мароко.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини