Palantir проведе "стряскаща" конференция за военен AI

По-рано този месец, работещата за разузнавателните служби и армията на САЩ компания Palantir проведе военно-технологична конференция на тема изкуствен интелект, съобщава "Гардиън".

Панелите включваха лектори, като бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, съоснователя на Palantir Алекс Карп, заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен и генерал Марк Мили - бивш Председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ.

Голяма част от разговора беше съсредоточена върху продължаващия конфликт в Израел и Палестина.

Говорейки за студентските протести срещу отговора на Израел в Газа, Карп обвини "езическата религия, заразяваща нашите университети" за демонстрациите и ги нарече "зараза вътре в нашето общество".

Той смразяващо добави, че провалът на САЩ да потушат общественото несъгласие срещу конфликта може да се припише на идеологически провал, заявявайки, че "ако загубим интелектуалния дебат, ние никога няма да можем да воюваме повече".

"Активистите за мир са активисти на войната", продължи Карп, чиято фирма работи за армията на САЩ. "Ние сме истинските активисти за мир", допълва той.

Щанд на Palantir, озаглавен Civilian Harm Mitigation, представи AI-инструмент с карта, наречен "Gaia". Софтуерът помага на "потребителите" да "номинират интересни военни цели" за бомбардиране.

Съобщава се също, че картата ще обобщава своите анализи чрез голям езиков модел (LLM).

Междувременно Шмид говори главно за значението на дроновете и автоматизацията във войната. Преди време той постави основите на собствена компания за военни дронове.

Репортерът на "Гардиън" допълва, че събитието имало само един панелист, говорещ за етиката на навлизането на изкуственият интелект във военното дело. Неговата трибуна била в дъното на залата и останала почти без посетители.

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини