Открит урок по родолюбие на младите ботевци

На шестнайсетия ден от най-цветния месец май отново знаменосец, гвардейци, момичета и момчета в ученически униформи изпълнихацентъра на малкото подбалканско градче Калофер. 140 ученици по традиция пристигнаха  вродното място на своя патрон, за да се врекат във вярност и да заявят своята принадлежност към Гимназията. Небето е изпълнено с облаци в очакване да поплаче скрито. Сериозни са юношите, вглъбени в думите, които трябва да изрекат в знак на признателност и преклонение пред Гения Ботев.

Някои ще се запитат: Кому е необходимо подобно стълпотворение? Имат ли нужда младежите да коленичат пред паметника и да рецитират стихове за чест, достойнство и непримиримост с неправдата? Трябва ли им в днешното динамично време патриотично възпитание и родолюбие, след като вече отдавна сме европейци?

Традиционният тържествен ритуал е важен и специален за осмокласниците на Езиковата гимназия в град Кърджали заради това, че точно пред паметника на поета революционер те са различни, по-отговорни, по-мъдри. Повикали са на разпит националната си памет и патриотизъм,  когато гладът за истинската обич към отечеството  е факт. Всяка година те провеждат своя открит урок по родолюбие, за да припомнят, че има хора, неподвластни на смъртта, за които свободата е всичко. Хора, които чертаят бъдещето, носейки не кръст, а сабя и револвер, готови да поведат чета от двеста момчета и да извървят своя път към безсмъртието.  

Те знаят, че  Ботев, който презира смъртта, доказва и днес, че животът може да бъде вечен в паметта, защото „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“

С поднасянето на венец и минутата мълчание учениците отдадоха почитта си към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.  Призивът им отекна в полите на Балкана с надеждата да се чуе надалеко: Нека пазим жив Ботевия дух!

Така осмокласниците на Езиковата гимназия „Христо Ботев”, град Кърджали положиха клетва за вярност към великия, недостижимия Ботев и обещаха да запазят възвишените му идеали в името на свободата, демокрацията и бъдещето на България.

Ритуалът завърши с най-вълнуващия момент – целуването на училищното знаме, и ботевци се отправиха към Националния музей на своя патрон, за да преоткрият личността , живота и делото на един от най-големите герои в нашата многовековна история. Прекрачвайки прага на дома на поета и бореца за свободата на българския народ, учениците заедно със своите учители бяха посрещнати от уредника на музея- госпожа Николова, и  изразиха благодарността на ръководството и колектива от учители и ученици на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ за ползотворното през годините  сътрудничество между двете институции. Тя заяви, че момичетата и момчетата са вече истински последователи на Гения, пожелавайки им  да носят името му с гордост.

След най-малките възпитаници на Гимназията в Калофер пристигнаха и единайсетокласниците, които заради пандемията преди няколко години бяха положили своята клетва не в родното място на своя патрон, но успяха да почувстват присъствието на духа на Ботев и още по-силно да засвидетелстват гордостта от това да се нарекат истински Ботеви потомци.

Така завърши един от най-тържествените за възпитаниците на Езиковата гимназия ден, изпълнен с много положителни емоции и преживявания.  

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини