Отбелязваме Международния ден на труда

 В първия ден на май отбелязваме Международния ден на труда.

Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на социалните права.

Началото му идва от далечната 1886 г. и е поставено в  САЩ. Тогава  профсъюзите провеждат национална стачка, в която се включват повече от 300 000 работници. Издигнато е искане за 8-часовият  работен ден да стане норма.

При протестите, които продължават дни наред, се стига до сблъсъци с полицията. В Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите. В безредиците  загиват четирима души, а около 200 са ранени.

На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай, шестима други са ранени.

Три години по-късно-през 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал в Париж призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г.от  Международната конференция на социалистите в Амстердам идва призив за обединение на социалдемократически партии и профсъюзи от всички държави за демонстрация на 1 май. Призивът е за мир и отново искането е за официално  признаване на 8-часовия работен ден.

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е важно всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май.

Впоследствие в страните от бившия социалистически блок празникът е натоварен с пропагандни послания и е използван за противопоставяне на западния модел на развитие.

В България 1 май става официален празник през 1939 г. След  след 1944 г. се отбелязва ежегодно. Той се чества мащабни работнически манифистации по площадите.

В Хасково за пръв път 1 май започва да се отбелязва през 1901 г.

Първомайската манифестация никога не е отменяна по времето на тоталитаризма. Дори и след аварията в Чернобил 1986 година, масите послушно маршируват под отровния дъжд, който се излива на 1 май.

След падането на тоталитарния режим този ден запазва символиката си и продължава да е официален празник и неработен ден. Отпадат обаче официалните и организирани масови държавни мероприятия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ал
    Альоша Курникоф
    2 -6
    14:09, 1 май 2024
    Стар комунистически американски празник Виж коментара
    • Да
      да
      1 0
      21:53, 1 май 2024
      Е,това е факт.Чикаго преди сто години някъде!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини