Бившият премиер и трима министри се връщат в НС, Диана Ковачева вече не е омбудсман

Възстановени са правомощията като народни представители на Николай Денков, Асен Василев, Атанас Славов и Андрей Цеков след встъпването в длъжност на служебното правителство. 

"Във връзка с решения от 08.06 2023 г. и 03.08.2023 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК) обявени пред народните представители на предходни заседания, както и поради назначаването и встъпването в длъжност на служебното правителство са възстановени правомощията като народни представители на Николай Денков, Асен Василев, Атанас Славов и Андрей Цеков, които са част от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", обявиха от НС. 

Прекратени са правомощията на замествалите ги Бюнямин Хасан, Веселин Недев, Радослав Василев и Мирослава Петрова.

Вчера служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев положи клетва пред депутатите. По-късно през деня в Министерския съвет акад. Николай Денков, на церемония по приемственост, предаде поста на премиер на Главчев. 

Председателят на парламента Росен Желязков обяви за прекратени и правомощията на омбудсмана Диана Ковачева. Тя е подала оставка като омбудсман във връзка с избора ѝ като съдия в Европейския съд по правата на човека и предстоящото встъпване в длъжност. Желязков обясни, че съгласно разпоредбите от Закона за омбудсмана правомощията на омбудсмана се прекратяват предсрочно при подаване на оставка, като в този случай не се приема решение, а оставката се обявява от председателя на Народното събрание пред депутатите.

На 24 януари Диана Ковачева беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека с деветгодишен мандат. На 27 март Народното събрание обяви за прекратени и пълномощията и на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова във връзка с подадена от нея оставка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини