Откриха барелеф на отец Александър Чъкърък в Одрин

    Барелеф на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Днес се навършва една година от смъртта на свещеника. Инициативата за барелефа е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул, Анкара.
    Денят започна с божествена света литургия, отслужена от Адрианополския митрополит Амсилохий от Вселенската патриаршия, в съслужие с архимандрит Атанасий Султанов от Старозагорската митрополия. 
     
     
    След това българските духовници отлсужиха и заупокойна молитва на гроба на Отец Чъкърък. 
    "Като свещеник Отец Чъкърък работеше активно за възстановяване и поддържането на двата храма. Твърдо устояваше служенията на български език. Беше основен фактор за създаването на българското неделно училище. Това беше една негова мечта, за която и ние трябва да продължим да работим.", разказа генералния ни консул в Одрин Борислав Димитров. 
     
    Все още се очаква български свещеник, който да служи в Одрин. Според хората със смъртта на отец Чъкърък храмът е осиротял. 
     
    "Неговата липса е огромна. Това е български храм, който ползва Еладската църква. Идват от съседните гръцки градчета да служат в нашите църкви. Няма определен постоянен представител на Българската православна църква. Много очакваме наред с активната позиция на Светия синод, на Екзархийското настоятелство в Истанбул, ние помагаме защото присъстваме на всички прояви", посочи председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов.
     
    От Президентството са провели срещи и със Светия синод, и с настоятелството на Българската екзархия в Истанбул.  "Това е общо наше дело. Час по-скоро тук трябва да има духовно лице, което да извършва редовни служби на български език. Общността тук не е никак малка. Имаме уверението на Светия синод, че това ще стане съвсем скоро", посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. 
     
    Очакваше се наследник на отец Александър Чъкърък да стане синът му Георги, който в момента учи богословие. Той обаче трябва да отговаря на определени изисквания.
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини