Сърдечноболните ще доплащат по-малко за лекарства

Надзорният съвет на НЗОК приема да се въведе през 2024 г. повишаване нивото на заплащане на списък от лекарствени продукти за домашно лечение, обединени в 52 групи (международни непатентни наименования), предназначени за лечение на хронични сърдечно съдови заболявания. Решението е факт след получени положителни становища на Министерство на финансите и на Министерство на здравеопазването

Повече от 600 хиляди хронично болни пациенти със сърдечносъдови заболявания ще получават от аптеките предписаните от личните си лекари лекарства от тези групи напълно безплатно или с намалено доплащане.

Това ще стане възможно след решението на Националния съвет по цени и заплащане на лекарствените продукти за вписване на промените в Позитивния лекарствен списък.
Решението за включване на лекарствените продукти за хронични сърдечносъдови заболявания е в изпълнение на дългосрочната стратегия на НЗОК за пълно реимбурсиране на лекарствените продукти за социално значими хронични заболявания и за разширяване на групата лекарства, за които пациентите не доплащат или доплащат ниска стойност.

С въвеждане на по-високото ниво на заплащане на лекарствените продукти за описаните групи лекарствени продукти за пациентите се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечносъдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от терапия по финансови причини.

С тези лекарствени продукти се осъществява базова терапия за сърдечносъдовите заболявания, които са водеща причина за смъртност в България.

В дългосрочен план това би довело до положителен ефект за здравето на пациентите, предвид подобряване на условията за придържане към назначената им терапия.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини