Засадиха 130 фиданки в Кърджали


130 фиданки засадиха по протежението на бул. „България“ в Кърджали доброволци, кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, зам.-кметът Даниел Делчев, президентът на Ротари клуб-Кърджали Севдалин Огнянов. Акция „Посади дърво – дари живот“ се провежда за пета поредна година, като организатори са младежите от Ротаракт клуба. За изминалите година са засадени над 1500 дървета в парк „Простор“ в частта му около обсерваторията, където преди години изгоря, каза Петър Петков, един от организаторите.
Изборът на дървета е съгласуван със специалистите от общината. И двата вида са сухоустойчиви, изключително красиви, цъфтят дълго време, медоносни са, така че ще бъдат в помощ на пчелите, кореновите им системи и размерът, до който достигат, също са съобразени с градските условия, обясни Петков.

Организаторите поеха ангажимент да се грижат за новозасадените дръвчета и да ги поливат през горещите летни месеци. „Вече мислим за водоноски и се надяваме да не ни се налага догодина да сменяме много от тях“, каза с усмивка Петков. Той изрази надежда, че кърджалийци ще опазят фиданките и ще им се радват.
Доброволците се разделиха на шест лъча, за да покрият цялото трасе на акцията. Преди началото Петър Петков ги инструктира за безопасност и посочи тънкости при засаждането. Той направи демонстрация, като положи първата фиданка пред сградата, където се намира радио Кърджали.

Кметът Ерол Мюмюн и президентът на Ротари клуба Севдалин Огнянов засадиха първото дръвче в акцията под одобрителните погледи на граждани. Две възрастни жени се спряха специално и ги похвалиха. Междувременно не се размина и без инциденти. Докато кметът засаждаше поредната фиданка, лопатата се огъна под силата му и се счупи. Организаторите се изненадаха, казаха, че такъв инцидент се случва за първи път в петте години традиция на акцията и се засуетиха в търсене на нова лопата.

БНР Радио Кърджали
  
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини