Офицерите и сержантите от запаса в Кърджалийско:Да защитаваме българщината!

    Офицерите и сержантите от резерва и запаса в Кърджалийско се събират всяка година за да отбележат Денят на ракетните войски и артилерията-11 март. На този ден през 1913 г. започва артилерийската подготовка за превземането на Одринската крепост от българските войски.  За нея се привлечени много артилерийски части, създадени са артилерийски групи, нещо което се прави в хода на Балканската война и е чисто български патент. Артилерийската подготовка продължава повече от 12 часа и свършва своята работа.

      Офицерите и сержантите от резерва и запаса в областта формират най-голямата неправителствена организация в региона. В нея членуват над 400 души. Само през 2023 г.с приети 40 нови членове.Най-голяма е структурата в Кърджали  със над 130 членове. Има организации в Кирково,Крумовград,Момчилград,Ардино. В тях членувават освен пенсионирани военослужещи,още полицаи,жандармеристи,граничари,пожарникари.Те са избрали да се събират и празнуват на този ден,защото в Кърджали през годините бе дислоциран артилерийски полк.Служилите в него са гръбнака на организацията.

     Н тържеството присъства последният командир на полка о.з.полк.Митко Аладжов.В прочуствено слово той отбеляза ролята на бившия вицепрезидент ген.Ангел Марин за утвърждаването на този ден като празник на българските артилеристи и ракетчици. Той подчертава духа ,който е запазила българската армия. Да защитаваме българщината!Да живее България!-призова полк.Аладжов.

      Присъстващите бяха поздравени и от председателя на Областният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.з.подп.Бойко Бенеков.Той подчерта,че организацията е единна и отстовява българския дух.Под негово ръководство организацията се разширява и стабилизира финансово.

      На тържеството присъстваха офицери от запаса от Плевен,Асеновград,Казанлък.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини