Учители от Езиковата посетиха остров Сицилия

През изминалата седмица в периода 26.02.2024 – 01.03.2024учителите Нурай Садулов и Ширин Хаджиева от Езикова гимназия „Христо Ботев“, придружени от директорката Даниела Павлова, присъстваха наработна среща в гр. Катания, Италия, по проект TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение) със заглавие „Да бъдем смели! Работни колективи, обучаващи се за по-добра подкрепа на промяната“ в рамките на програма Еразъм+ спартньори от Франция, Италия, Гвиана и островите Сен Пиер и Микелон.Домакини на срещата бяха Университетът на Катания и Държавна гимназия “Джузепина Туризи Колона”, които посрещнаха гостите много топло и сърдечно. Талантливите музиканти и хористи на гимназията развълнуваха всички присъстващис вълшебното си изпълнение на химна на Европа и на националните химни на България, Франция и Италия.

Участниците споделиха своите анализи на резултатите от досегашната работа по проекта и представиха основните концепции на обучението – активно и експериментално учене с прилагане на интердисциплинарни методи, посочвайки предимствата, които то дава– укрепване на взаимоотношенията, изграждане на отговорност към другите и себе си, повишаване на самоувереността и мотивацията на учениците.

Модулите, разделени на три теми - партньорство, управление и подкрепа за учениците от разглежданите територии, ще направят възможно по-нататъшното изследване на потенциала на сътрудничеството, партньорството и работата в мрежа при проектирането на програми за обучение на учители.

Беше постигнат транснационален консенсус около идеята за съсредоточаване на действията върху нови принципи на подкрепа и обучение, благоприятстващи укрепването на социалната справедливост и солидарността, както и създаването на колаборативна среда.

Изграждането на модел на сътрудничество въвежда идеята за динамично взаимодействие между света на изследванията и този на практиката. Това изисква всеки член на образователния екип - учител, директор, изследовател, ръководител на местно сдружение, културен център и др. – да преосмисли своите професионални нагласи, методи, подходи и своята мисия, за да допринесе за създаването на нови съюзи в името на успеха на възможно най-голям брой ученици.

Това съобщиха от Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини