Осми март-успехът на децата,подарък за майките

След като Виктория Джисова и Мелиса Яшар от СУ „Отец Паисий“ спечелиха 9-то и 10-то място в световната олимпиада MentalMathWorldCup 2023 въввъзрастовата група 9-11 годинисред 3268 участници от 54 държави, класираха се на финала и се върнаха в Кърджали със сребърни медали, беше време да си поговорим с тях за бъдещето, за предизвикателствата и за симетриите между науката и изкуствата. През последните 3 години Виктория е печелила конкурси главно по ментална аритметика и български език и литература. Интересува се от математика, литература, музика, солово пеене и визуални изкуства. От 3-годишна учи чужд език и вече може да пише есета на англ. ез. на добро езиково ниво. Ето и част от получените награди: Второ място на състезание „Любословие“ (2023); Девето място за България на Световната олимпиада по бързо смятане MATHCOMPETITIONANDLEAGUE (2023); Сребърен медал от национална олимпиада по Ментална аритметика (2022); Сребърен медал на градска олимпиада по Ментална аритметика в Кърджали (2021). Сред любимите й цитати е едно изречение на Халил Джубран: "Дърветата са стихове, които земята пише върху небето." Открива в това твърдение темата за вдъхновяващото съотношение между измеримото и неизмеримото, което може да се управлява чрез симетриите. Самата дума „симетрия“ е гръцка – казва Виктория – и означава „измервам едновременно”. Симетрията я занимава, както от естетическа, така и от математическа гледна точка. Рисуването е особено вдъхновяващо за Вики, рисува всеки ден, дори когато решава задачи, защото в него открива предизвикателствата на симетриите и асиметриите, управлявани от художника върху платното и белия лист. Какво са дискретнитеинепрекъснатитесиметрии, как се постига хармония и красота чрез нарушени и изменящи се симетрии, възможни ли са различни симетрии за едно и също явление? Това са само част от въпросите, които занимават момичето всеки ден, докато рисува, пише, пее, учи, решава математически уравнения и създава своите дефиниции. Не е тайна, че за да отговори на тях или поне на част от тях, Виктория вече пише книга с текстове и илюстрации…

Мелиса Яшар учи чужди езици в училище и в частни школи. Днес всеки от нас е част от глобалния свят – казва момичето – и езиците отварят много врати, през които можеш да влезеш в интересните светове на други култури и заедно да участваме в създаването на свят с по-голямо разбирателство и хармония. Когато завърша средно образование, освен български и турски, аз се надявам да владея още поне 3 езика, между които сега напредвам в немския и английския. Истината обаче, че най-голямото предизвикателство за Мелисае да се научи да формулира правилните въпроси, а не само да дава готови отговори на чужди въпроси. „Всъщност успешният човек, според мен е този, който успява да очертае едно поле на търсения, поле, в което търси най-напред себе си, а след това – как да участва в общия стремеж на хората за по-добро бъдеще. Затова въпросите в анкетите са толкова важни, за да бъдат открити проблемите, за които се търси решение. Но ако не отриеш проблемите, никога няма да ги решиш, нали? Така е от древен Египет до днес. Вярвам, че мога да се науча да откривам точния проблем и да постигам успехи, като непрекъснато търся нови възможни отговори, свързани включително и с мен самата“.

Изложба с интервюта с двете момичета, с техни проекти, литературни и визуални експерименти, математически схеми и решения е посветена на майките им Златомира Джисова и Хафизе Яшар, както и на всички жени за празника 8 март, и вече може да се види в Арт галерия Кръгкато част от поредицата „Млади таланти от Кърджали и областта“ на Арт движение Кръг.

Арт движение Кръг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини