Лойд Остин: НАТО ще бъде въвлечено във война, ако Русия победи в Украйна

Кремъл определи изказването му за „изключително безотговорно"

НАТО ще бъде въвлечен във война, ако Украйна бъде победена от рускитe сили, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин вчера по време на изслушване на Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите на САЩ, съобщава „Украинская правда“.

Въпреки че основна тема на изслушването е била хоспитализацията на Остин в началото на годината, за която той не уведоми предварително нито Белия дом, нито Конгреса, конгресмените са задавали въпроси за това от колко американска военна помощ се нуждае Украйна.

Министърът на отбраната подчертал, че одобрението на допълнително финансиране за Киев е важно, за да се предотврати ситуация в света, „когато една държава може да преначертае границите на своите съседи и нелегитимно да поеме нейната суверенна територия“.

„Знаем, че ако Путин успее тук (в Украйна, б.а.), той няма да спре. Ще продължи да предприема по-агресивни действия в региона. И други лидери по света ще бъдат насърчени от факта, че това се случва и ние не сме успели да защитим демокрацията“, каза Остин.

По-късно той уточни, че ако Украйна загуби на бойното поле, балтийските страни ще бъдат застрашени.

„Ако сте балтийска държава, наистина трябва да се притеснявате дали не сте следващата. Те познават Путин. Знаят на какво е способен. И честно казано, ако Украйна падне, наистина вярвам, че НАТО ще се бие с Русия“, смята американският военен министър.

Реакцията на Кремъл не закъсня. Москва нарече изявлението на Лойд Остин „изключително безотговорно“.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини