Путин: Русия е готова за диалог със САЩ, но не може да бъде заставена за преговори

Русия е готова за диалог със САЩ за стратегическа стабилност, обяви президентът Владимир Путин по време на годишното си обръщение към парламента на страната, но веднага уточни, че отхвърля всякакви опити Москва да бъде заставена да започне преговори, предаде Ройтерс.

По думите му Русия е използвала модерни оръжейни системи в Украйна, включително хиперзвукови ракети „Циркон“ и държи военното предимство.

„Всеки стабилен световен мир е невъзможен без силна Русия. Днес, когато нашата родина защитава своя суверенитет и сигурност, живота на нашите сънародници в Донбас и Новоросия (регионите на Украйна, които Русия окупира), решаващата роля в тази справедлива борба принадлежи на нашите граждани, нашето единство, преданост към родината и отговорност за нейната съдба. Тези качества бяха ясно и недвусмислено проявени в самото начало на специалната военна операция, когато тя беше подкрепена от абсолютното мнозинство от руския народ. Въпреки всички изпитания и горчивината от загубите, хората са непреклонни в този избор“, посочи Путин.

И допълни, че Русия няма да позволи на никого да се намесва във вътрешните ѝ работи.

„Западът се опитва да унищожи Русия отвътре“, отбеляза той.

Владимир Путин бе категоричен, че Русия съобщи ще засили военното си присъствие на запад, след като Швеция и Финландия са започнали присъединяването си към НАТО.

„Ние разбираме, че Западът се опитва да ни въвлече в надпревара във въоръжаването. Те се опитват да ни изморят, да повторят трика със Съветския съюз през 80-те години. Затова нашата задача е да развием отбранително-промишления комплекс по такъв начин, че да увеличим научния, технологичния и индустриалния потенциал на страната. Трябва да разпределим ресурсите възможно най-рационално и да изградим ефективна икономика на въоръжените сили, за да постигнем максимума за всяка рубла, разходена за отбрана“, изтъкна руският президент.

Последствията от изпращането на военни контингенти на НАТО в Украйна ще бъдат трагични, заяви още той, като нарече чуждите военни на територията на съседната страна „възможни агресори“.

„Говори се за възможността за изпращане на военни контингенти на НАТО в Украйна. Спомняме си съдбата на тези, които някога изпратиха свои контингенти на територията на нашата страна. Сега последствията за евентуалните агресори ще бъдат много по-трагични“, заяви Путин.

Думите са препратка към изказването на френския президент Еманюел Макрон, който след срещата на европейските лидери в Париж, обяви нови стъпки в подкрепа на Украйна и заяви, че не е изключено изпращането на западни сухопътни войски в страната, за да се постигне победа над Русия във войната. Казаното от Макрон предизвика взрив от реакции и отричане на подобна възможност.

Речта му идва две седмици преди президентските избори, на които се очаква Путин да спечели убедително нов шестгодишен мандат.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини