Кънчо Стойчев: Предсрочни избори у нас в края на годината

Масовото настроение в Европа е за прекратяване на войната, коментира социологът

Предсрочни парламентарни избори у нас вероятно ще има към края на годината, тъй като основните политически играчи имат да си решават проблеми.

Това прогнозира социологът Кънчо Стойчев по БНР.

Най-красивият и успешен проект за мир в човешката история – Европейският съюз, в момента го виждаме като проект за война. Притеснителното е, че войната вече е достатъчно вероятна, заяви още Стойчев.

„Разбира се, че Европа следва да развива своя отбранителен потенциал, но като че ли това се случва много късно“, подчерта той.

Според него воденето на васална политика от страна на Европа по отношение на САЩ не е от вчера и от днес. Това е основен проблем в европейската политика в последните 15-20 години, смята Стойчев.

Според него в момента Европа е в криза на лидерство. Като че ли васалната позиция е официализирана, добави той.

По думите му „зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че тя е непреодолима. Американският военнопромишлен комплекс победи. Десетилетия напред Европа ще бъде въоръжавана с американско оръжие, а не със свое собствено – Европа не може да го произведе в нужните количества и качество, защото пропусна момента, когато имаше тази възможност“.

Освен това Европа от една енергийна зависимост от Русия, отива в друга енергийна зависимост – от САЩ, коментира социологът.

Според него Европа се срива в момента. Ключовите европейски икономики са в рецесия, подчерта той и добави: „Виждаме, че основни бизнеси всеки ден се изнасят по посока на САЩ“.

В Европа има и много изострена криза на легитимността на политическото управление, смята Кънчо Стойчев, като подчерта, че има фатално раздалечаване между волята на хората и това, което се случва в администрацията.

Той очаква изненадващи резултати на предстоящите европейски избори с голямо засилване на присъствието на по-крайни партии в ляво или дясно и нова конфигурация на европейско равнище.

„Каквато и конфигурация да се получи, накрая по някакъв начин се постигат едни споразумения, които са главно между Франция и Германия, и се въвежда едно управление, което много бързо се откъсва от настроенията и желанията на хората“.

Масовото настроение в Европа е за прекратяване на войната, а елитите разказват как тази война трябва да продължи до последния човек, даде пример той.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини