Близо 1 000 кърджалийци са ползвали данъчни облекчения до момента

От общо 1 195 подадени годишни данъчни декларации от физически лица, близо хиляда са формулярите, които са подадени с приложение за ползване на данъчно облекчение, съобщиха от НАП в Кърджали.

     „Разбираемо е, че най-много са подадените декларации за облекчения за непълнолетни деца, предвид по-голямата сума за едно, две и повече деца. След тях се нареждат облекченията  за лицата с намалена работоспособност. Ще припомня още веднъж, че данъчните облекчения се ползват с подаването на годишна данъчна декларация за доходи, получени през 2023 година. Важно условие е, че към датата на подаване на формуляра лицата не трябва да имат неплатени публични задължения.“, съобщи още директорът на офиса на НАП в Кърджали Нериман Сали.

        Тя уточни, че в началото на март ще бъде пусната и предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2023 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 1 април, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 30 април, напомниха още от офиса на приходната агенция в Кърджали.

Текст:Вили Милкова

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини