Марк Рюте: България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 г.

Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни.

Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което страната постигна и ще направя всичко, което зависи от мен. Това заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте в отговор на въпрос по повод пълноправното членство на страната ни в Шенген. Рюте даде съвместен брифинг с българския си колега Николай Денков, който е на посещение в Хага. Там е и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По темата за приемането на България в еврозоната, Рюте изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата.

Двамата премиери обсъждат въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз.

Рюте благодари на Денков за посещението и каза, че е уверен, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО, подчерта Рюте.

Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският премиер коментира и постигнатото от страната ни по отношение на охраната на въздушното пространство - т. нар. air policing.

 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини