Кремъл отказва да погребе тялото на Ленин

Кремъл няма да мести балсамираното тяло на водача на Октомврийската революция Владимир Ленин от мавзолея на Червения площад, тъй като това ще породи разделение в руското общество.

Това съобщи Ройтерс, цитирайки Владимир Кожин - началника на управлението, което стопанисва имотите на Кремъл, предаде БТА.

Владимир Илич Ленин, оглавил болшевишката революция през 1917 г. и създал Съветска Русия, е балсамиран след смъртта си на 21 януари 1924 г. и тялото му е положено в мавзолей, издигнат пред стените на Кремъл.

Съдбата на пламенния революционер, който и днес привлича туристи в Москва, е изключително деликатен въпрос в руското постсъветско общество, коментира Ройтерс. Проучванията на общественото мнение показват, че руснаците са разделени по въпроса какво трябва да се прави с неговото тяло. Според анкета от 2008 г. 38% от руснаците искат Ленин да бъде погребан, а 28 на сто настояват този въпрос да се реши след едно поколение.

Идеологическите противници на Ленин, които го обвиняват, че е предизвикал десетилетия на хаос и е повел Русия по пътя на унищожението, са на мнение, че призраците на Съветския съюз трябва да бъдат забравени, а тялото на Ленин - да бъде погребано. Комунистическата партия, която е втората по сила в Русия, настоява обаче основателят на СССР да остане изложен в мавзолея.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини