През 2023 правителството е имало 3 срещи с Лукойл, всичките - без стенограми

Срещи или телефонни разговори с администрацията на руския президент или самия Путин не са провеждани, твърди премиерът Николай Денков

През 2023 г. правителството се е срещнало с ръководството на „Лукойл“ общо точно три пъти. За нито една от срещите обаче няма стенограма.

Това стана ясно от писмен отговор на премиера Николай Денков на въпрос от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той е отправил питане за проведени срещи с представители на „Лукойл“ и руската държава през миналата година.

От писмения отговор на Денков става ясно, че на 5 юли 2023 г. в сградата на Министерския съвет (МС) се е провела среща между ръководството на „Лукойл“ и правителството.

В нея са участвали Николай Денков, Асен Василев и началникът на политическия кабинет на премиера - Иван Модев. Те са разговаряли с генералния директор на „Лукойл България“ Александър Величков и Евгений Маняхин - председател на УС на бургаската рафинерия  „Лукойл Нефтохим“.

На срещата Маняхин е казал, че може да мине към неруски нефт едва през януари 2025 г. Денков, Василев и Модев са заявили, че този срок не е приемлив.

На 24 юли 2023 г. в МС има следващата среща в същия състав. На нея е обсъден „съкратен график“ за преминаване изцяло към неруски петрол.

На 13 септември 2023 г. в МС пак има среща заради предложението на ГЕРБ за спешно падане на дерогацията. Този път в срещата освен Асен Василев, Николай Денков и Иван Модев, участват министърът на икономиката Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев.

Освен Величков и Маняхин този път от страна на „Лукойл“ в срещата участват още хора - главният изпълнителен директор на ПАО „Лукойл“, Вадим Воробьов, вицепрезидент, отговарящ за downstream ПАО „Лукойл“ Максим Донде, вицепрезидентът, отговарящ за преработката - Рустем Гималтединов.

На срещата „Лукойл Нефтохим Бургас“ уверили, че ще изпълнят ангажимента за преминаване на преработка на неруски петрол. На срещата Денков е поставил въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които „Лукойл“ дължи на държавния бюджет.

Освен 10% корпоративен данък, по закон компанията трябва да плаща още 33% временна солидарна вноска.

„И трите посочени срещи са проведени в работен формат, поради което не е било необходимо да се води стенографски запис“, пише в отговора на премиера.

На 22 октомври 2023 г. Иван Модев е разговарял с Александър Величков за изпълнението на законовите задължения на дружеството за внасяне на вноски в бюджета.

„Що се отнася до въпросите Ви за срещи с руската държава - такива не са провеждани, нито са провеждани срещи с администрацията на Владимир Путин, или със самия него“, пише Николай Денков.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини