Шансът, че пробите на марсохода Perseverance съдържат следи от живот, е по-добър от всякога

Ако на Марс някога е съществувал живот, потвърждението на марсохода Perseverance за наличие на езерни седименти в основата на кратера Йезеро засилва надеждата, че в кратера могат да бъдат открити следи.

В ново изследване, публикувано в списание Science Advances, екип, ръководен от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Университета в Осло, показва, че в определен момент кратерът се е напълнил с вода, отлагайки слоеве седименти на дъното на кратера. Впоследствие езерото се е свило и седиментите, носени от реката, която го е захранвала, са образували огромна делта. С течение на времето, когато езерото се е свило, седиментите в кратера са ерозирали, образувайки геоложките характеристики, видими на повърхността днес.

Периодите на отлагане и ерозия са протекли в продължение на хилядолетия на промени в околната среда, показва радарът, потвърждавайки, че изводите, получени от изображенията на Марс от космоса за геоложката история на кратера Йезеро, са точни.

„От орбита можем да видим множество различни находища, но не можем да кажем със сигурност дали това, което виждаме, е първоначалното им състояние, или виждаме завършека на дълга геоложка история“, обяснява Дейвид Пейдж (David Paige), професор по науки за Земята, планетите и космоса в Калифорнийския университет и първи автор на статията. „За да разберем как са се образували тези неща, трябва да видим под повърхността."

Марсоходът, който е с размерите на автомобил и носи седем научни инструмента, изследва кратера с ширина 50 км, изучава геологията и атмосферата му и събира проби от 2021 г. насам. Пробите от почвата и скалите на Perseverance ще бъдат върнати на Земята от бъдеща експедиция и ще бъдат изследвани за доказателства за минал живот.

Между май и декември 2022 г. Perseverance потегли от дъното на кратера към делтата - огромно пространство от седименти на възраст 3 милиарда години, което от орбита наподобява речните делти на Земята.

Навлизайкми в делтата, инструментът на Perseverance RIMFAX (Radar Imager for Mars' Subsurface Experiment), изстрелва радарни вълни надолу на интервали от 10 сантиметра и измерва импулсите, отразени от дълбочина около 20 метра под повърхността.

С помощта на радара учените могат да видят до основата на седиментите, за да разкрият горната повърхност на дъното на погребания кратер.

Измервания с наземния проникващ радар RIMFAX на марсохода Perseverance в района на нос Нукшак в делтата в западната част на кратера Йезеро, Марс. Кредит: Svein-Erik Hamran, Tor Berger, David Paige, University of Oslo, UCLA, California Institute of Technology Jet Propulsion Laboratory, NASA


Дългогодишните изследвания с радар проникващ в дълбочина и тестването на RIMFAX на Земята са научили учените как да разчитат структурата и състава на подповърхностните слоеве от техните радарни отражения. Полученото изображение на подповърхностните слоеве показва скални пластове, които могат да се интерпретират като разрез на магистрален път.

„Някои геолози казват, че способността на радара да вижда под повърхността е малко измамно“, коментира Пейдж, който е заместник главен изследовател на RIMFAX.

Изображенията на RIMFAX разкриват два отделни периода на отлагане на седименти, вмъкнати между два периода на ерозия. Калифорнийският университет в Лос Анджелис и Университетът в Осло съобщават, че дъното на кратера под делтата не е равномерно плоско, което предполага, че преди отлагането на езерните седименти е имало период на ерозия.

Измервания с помощта на проникващия радарен инструмент RIMFAX на марсохода Perseverance в района на пролома Хоксбил в делтата в западната част на кратера Йезеро, Марс. Кредит: Svein-Erik Hamran, Tor Berger, David Paige, University of Oslo, UCLA, California Institute of Technology Jet Propulsion Laboratory, NASA


Радарните изображения показват, че седиментите са равномерни и хоризонтални - точно като седиментите, отложени в езерата на Земята. Съществуването на езерни седименти се е предполагало в предишни проучвания, но това изследване го потвърждава.

Вторият период на отлагане е настъпил, когато колебанията в нивото на езерото са позволили на реката да отложи широка делта, която някога се е простирала далеч навътре в езерото, но сега е ерозирала обратно по-близо до устието на реката.

„Промените, които виждаме запазени в скалната находка, се дължат на мащабни промени в марсианската среда“, заявява Пейдж. " Чудесно е, че можем да видим толкова много доказателства за промени в такава малка географска област, което ни позволява да разширим нашите открития до мащаба на целия кратер."

Справка: David Paige et al, Ground penetrating radar observations of the contact between the western delta and the crater floor of Jezero Crater, Mars, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adi8339. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adi8339

Източник: Confirmation of ancient lake on Mars offers hope that Perseverance rover's soil and rock samples hold traces of life, University of California, Los Angeles

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини