Ще има ли война? Страх по границата на Израел и Ливан.

В момента Хизбула използва само около „един процент от военния си капацитет“, казват израелски военни. Жителите на Северен Израел се тревожат от ескалация на границата. „Това е война за съществуването ни“, казват те.

Заснеженият връх на планината Хермон се извисява над град Кирят Шмона в Северен Израел. През последните три месеца той се е превърнал в почти призрачно селище, с празни улици и малко магазини, които още са отворени. От време на време тишината се прекъсва от силни експлозии.

Градът се намира близо до границата между Израел и Ливан. Военните позиции на ливанската шиитска групировка Хизбула се намират само на няколко километра от другата страна на демаркационната линия, разделяща двете държави.

„Чуваш аларма, след което имаш 5 секунди, за да отидеш до убежище. В повечето случаи първо чуваш експлозията, а след това алармата“, разказва Ариел Фриш. Той е част от екипа за извънредни ситуации на местните власти.

При нормални обстоятелства в града живеят около 23 000 души. Малко след терористичните атаки на Хамас обаче израелското правителство нареди евакуация и на северните райони. В това число Кирят Шмона и градовете, които се намират до 3,5 км. от северната граница. Около 50 000 израелци са се съобразили с заповедта за евакуация. Според изчисления на израелската армия до 35 000 души от съседните територии също са избягали на юг.

Три месеца след началото на войната в Газа далеч не е сигурно кога евакуираните ще могат да се завърнат по домовете си. През последните седмици трансграничните боеве между израелската армия в Северен Израел и Хизбула в Южен Ливан се засилиха.

Погребението на командира на Хизбула Висам Тавил, който беше убит при израелски удар в Южен Ливан.  Снимка: Hussein Malla/AP/dpa/picture alliance

Докъде ще ескалира конфликтът с Хизбула?

Терористичните атаки от 7 октомври затвърдиха военната доктрина на Израел, че страната никога не бива да остава беззащитна. „Не знам кога ще избухне война на север, но мога да кажа, че вероятността това да стане през следващите няколко месеца е много по-голяма, отколкото беше преди“, заяви началникът на израелската армия Херци Халеви на учение на резервисти в Северен Израел.

Ариел Фриш е един от около 2000-те жители, останали в Кирят Шмона. Семейството му е напуснало града. „Жителите са разпръснати из цялата страна“, разказва той. Повечето от тях са настанени в хотели, други са наели апартаменти.

Последната голяма война между Израел и Ливан през 2006 г. продължи шест седмици. „Но тази война, която започна с нахлуването на Хамас на юг, изплаши всички, защото разбрахме, че заплахите на Хизбула могат да се реализират“, казва Фриш.

Хизбула е по-опасна от Хамас

Мъжът говори за предполагаемите планове на елитното подразделение на Хизбула „Радван“ да завладее Северна Галилея. През 2018 г. израелската армия откри тунели, изкопани дълбоко в планинския регион, простиращи се от южен Ливан до израелска територия.

„За повечето хора това звучеше като фантазия на Хизбула. Не може да бъде, няма как да се случи. Ние имаме Израелските отбранителни сили. Силни сме. Това никога няма да се случи“, казва Фриш. Но уточнява: „След извършеното от Хамас на 7 октомври - организация, смятана за по-зле координирана и не толкова силна - разбрахме, че се намираме в голяма опасност."

Най-малко деветима войници и шестима израелски цивилни са били убити досега в трансграничните боеве. Според израелски офицер в момента Хизбула използва само около „един процент от военния си капацитет“. Изчисленията на военните в Израел сочат, че подкрепяната от Иран милиция Хизбула разполага с около 150 000 прецизни ракети, насочени към Израел.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала отправи редица заплахи към Израел в последните месеци      Снимка: Mohamed Azakir/REUTERS

„Как се озовахме в тази ситуация?"

За всички е ясно, че лесно решение няма. За момента все още се дава някакъв шанс на дипломацията. Израел настоява Хизбула да спазва Резолюция 1701, която беше приета от Съвета за сигурност на ООН след войната в Ливан през лятото на 2006 година. И да се изтегли на север от река Литани.

Подобна стъпка обаче не би успокоила евакуираните от кибуца Ифтах, намиращ се на границата с Ливан, където живеят около 400 жители. „Как може да се сключи споразумение с терористи? Лудост е. Как мога да съм сигурна, че същото няма да се случи тук и след четири години? Това е война за съществуването ни в Израел в тези му граници“, казва Фершман Йогев, жителка на кибуца и една от десетките хиляди израелци, които все още не могат да се завърнат по домовете си.

Миналата година тя е била сред хилядите, демонстриращи срещу спорната съдебна реформа на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Първоначално след 7 октомври страната изглеждаше обединена. Но след това разделението и съмненията дали правителството ще успее да разреши кризата отново се разпалиха.

Партньорът ѝ е бил призован точно в началото на войната. Преди две седмици той се е завърнал, но вече е получил нова заповед да замине на север. „Сега отново ме е страх. И съм ядосана“, казва Йогев. „Ядосана съм на страната. Ядосана съм на политиците. Как се озовахме в тази ситуация? Как това можа да ни се случи?"

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини