Чехия купува 24 изтребителя F-35, Гърция - 40

Чехия подписа споразумение със САЩ в понеделник за закупуването на 24 изтребителя F-35 в рамките на сделка за $6.6 милиарда, съобщава агенция „Асошиейтед прес“.

Продажбата беше одобрена през лятото.

„С подписването на това междуправителствено споразумение нашата страна, а също и нашата армия влизат в новата ера“, заяви министърът на отбраната Яна Чернохова.


Меморандумът за разбирателство за продажбата беше подписан в Прага от Чернохова и американския посланик Бижан Сабет.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ даде разрешение на Гърция да придобие 40 изтребителя F-35.

След като Конгресът на САЩ даде очакваното си одобрение, ще започнат преговорите за покупката на до 40 F-35 Lightning II Joint Strike Fighters и свързаното с тях оборудване, което се оценява на 8.6 милиарда долара, пише вестник „Катимерини“.

В петък Държавният департамент даде разрешение на Турция за покупка на 40 изтребителя F-16, заедно с комплекти за надграждане на 79 самолета F-16, с които Турция оперира от години. Продажбата се оценява на около 23 милиарда долара.

Асошиейтед прес съобщи, че одобрението на сделката за F-16 от правителството на САЩ късно в петък „дойде само часове след като Турция депозира своя „инструмент за ратификация“ за присъединяването на Швеция към НАТО във Вашингтон, където е хранилището за документи на Алианса.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини