Преизчисляват служебно пенсии на работещи пенсионери от 1 април

За пета поредна година Националният осигурителен институт ще извърши автоматично преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери. Това ще се случи от 1 април. Целта е да се добави допълнително отработеното време, а размерите на отпуснатите им пенсии да се повишат. Служебното преизчисляване ще обхване над 300 000 пенсии.

Това е облекчение за пенсионерите, тъй като се извършва по служебна инициатива, без да е необходимо лицата да подават заявления, уточни пред БНР Любомира Язаджиева, която оглавява Дирекция "Пенсии" в НОИ.

Взема се предвид допълнително положеният от лицата осигурителен стаж след пенсиониране или съответно след последното преизчисляване на пенсията им с такъв стаж, посочи експертът. Периодът, който се използва за преизчисляване, е до края на предходната календарна година.

"На 1 април 2024-та  би трябвало да преизчислим със стаж, положен до края на 2023-та."

Има обаче и друга възможност, за която се налага да се подаде заявление – ако хората желаят това преизчисляване освен с допълнителния стаж, да бъде и с осигурителния доход.

Това се прави, ако след пенсионирането си лицето е работило на по-висок осигурителен доход спрямо този, на базата на който е изчислена неговата пенсия.

"Това води до увеличаване на индивидуалния коефициент, с който е изчислена пенсията и така се увеличават два от елементите в пенсионната формула – и продължителността на осигурителния стаж, и стойността на осигурителния доход."

Ако обаче се установи, че този доход не е достатъчен, за да доведе до увеличаване на индивидуалния коефициент, тогава пенсията му като по-благоприятно за него се преизчислява само с допълнително положения осигурителен стаж след пенсионирането, поясни Любомира Язаджиева.

Ако лицето преди пенсионирането си е работило години наред на висок осигурителен доход, например между средния и максималния, тогава е необходимо да продължава да работи на висок доход, за да е благоприятно за него, допълни тя.

В 3 града са преизчислени над 20 000 пенсии на работещи пенсионери – В София, където са над 66 000, както и в Пловдив и Варна. В два града – Бургас и Стара Загора, са преизчислени над 15 000 пенсии и в още 6 града – над 10 000.

Увеличенията не са много съществени, тъй като в някои случаи се добавят малко месеци, особено в периодите с избори и участието в избирателни комисии се зачита за стаж.

"Има доста пенсионери, които не усещат това увеличение, защото или действителният размер на тяхната пенсия е бил под минималния гарантиран месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, или поради много малко зачетен допълнително положен стаж", коментира Любомира Язаджиева и дава примери: през април 2023 г. между 1 и 10 лева повече са получили близо 89 000 пенсии, между 10 и 20 лева ръст е имало за 65 000 пенсии, а увеличение над 20 лева са взели малко над 36 000 пенсионери.

Средно действителният месечен размер на преизчислените пенсии за миналата година е малко над 13 лева.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини