Запознайте се с Херкулес - най-отровният паяк в света

Със зъби, които могат да пробият човешки нокът, най-големият мъжки екземпляр от най-отровните паякообразни в света намери нов дом в Австралийския парк за влечуги, където ще помага за спасяването на животи, след като е бил открит случайно, предаде Асошиейтед прес.

Смъртоносният Сиднийски фуниевиден паяк, наречен „Херкулес“, е бил открит на централното крайбрежие на около 80 километра северно от Сидни и първоначално е бил предаден в местна болница, се посочва с изявлението, направено от парка.

Огромен паяк предизвика автомобилна катастрофа в калифорнийски национален парк

Скоро той е бил взет от експерти по паяците, които са установили, че това е най-големият мъжки екземпляр, намерен и предаден от обществеността в Австралия.

Херкулес е с размери 7,9 сантиметра от крак до крак, надминавайки предишния рекордьор на парка от 2018 г. - друг мъжки фуниевиден паяк, наречен „Колос“.
Дължината на Сиднийските фуниевидни паяци обикновено варира от един до пет сантиметра, като женските обикновено са по-големи от мъжките си, но не са толкова смъртоносни. Те се срещат предимно в гористи местности и градини в предградията - от Сидни, най-населения град в Австралия, до крайбрежния град Нюкасъл на север и Сините планини на запад.

„Херкулес“ ще допринесе за програмата на парка за противоотрови. Безопасно уловените паяци, предадени от обществеността, се подлагат на „доене“ за извличане на отрова, която е от съществено значение за производството на животоспасяваща противоотрова.

„Свикнали сме да получаваме доста големи паяци, дарени на парка, но да се сдобием с толкова голям мъжки екземпляр, е като да ударим джакпота. И докато женските паяци са отровни, мъжките се оказват по-смъртоносни“,  казва Ема Тени, гледачка на паяци в Австралийския парк за влечуги.
„С наличието на мъжки фуниевиден паяк с такъв размер в нашата колекция, извлечената от него отрова може да е в огромно количество,  което ще е невероятно ценно за нашата програма“, допълва тя.

От началото на програмата през 1981 г. в Австралия не е имало смъртен случай от ухапване от фуниевиден паяк.

Неотдавнашното дъждовно и влажно време по източното крайбрежие на Австралия осигури идеалните условия за развитие на фуниевидните паяци.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини