Рождение и Богоявление-памет и традиции

Ботевци отбелязват с тържествено 176 години от рождението на Христо Ботев и участват в ритуала за Богоявление

Под звуците на Ботевия марш, в изпълнение на фанфарния оркестър на ЕГ „Христо Ботев“и поднасяне на венец пред паметника на великия поет и революционер,ученици и учители поставиха началото на честването на 176 години от рождението на Христо Ботев. На церемонията, проведена ден преди Богоявление в двора на гимназията, присъстваха  Даниела Апостолова и Йоана Ташева – Старши експерти от Регионалното управление по образованието – Кърджали и председателя на Училищното настоятелство Сабина Сюлюкчиева. Директорът на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Даниела Павлова сподели в словото си, чена родените в ден като Богоявление личности като Христо Ботев се пада огромната отговорност да бъдат водачи на народа из тъмните години на потисничеството и невежеството. Днес, на нас, неговите наследници, се пада дългът да съхраняваме паметта за героизма и жертвоготовността в името на свободата.

Ученици от десети и единадесети клас, работещи в групи по проект „Занимания по интереси“, представиха поетически рецитал по Ботеви стихове и творби, посветени на великия българин, спечелили награди в различни национални литературни конкурси, сътворени от талантливите възпитаници на гимназията през годините. Младите историци подредиха и информационен кът във фоайето на училището, посветено на живота и делото на великия Христо Ботев.

В ранната утрин на Богоявление фанфарният оркестър на Гимназията и Първия ученически гвардейски отряд, предвождани от гайдари, поставиха началото на тържествата, свързани с освещаването на бойните знамена на представителни части от българската армия. Новото знаме на гвардейците също бе осветено, а младежите, следвани от духовниците, които бяха предвождани от Пловдивския митрополит Николай,  и официалните лица – кметът но община Кърджали Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, Цвета Караянчева – бивш председател на Народното събрание и представители на образователни и държавни институции поведоха тържественото литийно шествие от Манастира „Свети Йоан Предтеча“ до брега на река Арда, където бе хвърлен кръста от Пловдивския митрополит Николай. След това шествието и шпалирът се отправиха в двора на манастирския комплекс, за провеждане на  ритуала по хвърляне на кръста за деца до 14-годишна възраст.

Програмата за празника продължи с топовни гърмежи, фойерверки, балони и богата програма, подготвена от състави на Общинския център за култура и младежки дейности. Ботевци за пореден път допринесоха за изключителната тържественост на честването на Йордановден и рождението на великия поет и революционер Христо Ботев.

Честит празник, пазители на паметта и традициите!

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини