Мики Маус става герой на филм на ужасите

Почитателите на киното за пореден път ще имат възможността да се срещнат с Мики Маус, но не такъв, какъвто са свикнали да го виждат досега, а като маскиран убиец в хорър, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА.

Трейлър за слашър филм беше пуснат на 1 януари, когато в САЩ изтекоха авторските права на "Дисни" върху най-ранните версии на обичания анимационния герой.

"Просто искахме да се позабавляваме с него",  каза режисьорът на филма, озаглавен "Капанът за мишки на Мики".

В същия ден се появи и нова игра на ужасите, вдъхновена от Мики, в която героят е опръскан с кръв.

"Параходът Уили" (Steamboat Willie) - късометражен филм от 1928 г. с ранни неговорещи версии на Мики и Мини, стана обществено достояние в САЩ на Нова година.

Това означава, че карикатуристи, романисти и режисьори вече могат да преработват и използват най-ранните версии на обичаните персонажи.

Всъщност всеки може да използва тези версии без разрешение или заплащане, отбелязва Би Би Си.

Творците побързаха да се възползват от новите правила, като в същия ден беше пуснат съдържащ сцени на насилие трейлър на филм на ужасите с маскиран като Мики Маус убиец.

В трейлъра на хорър комедията "Капанът за мишки на Мики" млада жена получава изненада за рождения си ден в игрална зала, но нещата бързо се объркват, когато тя и приятелите й се сблъскват с убиец с ножове, маскиран като популярния герой.

"Място за забавление, място за приятели, място за лов. Мишката е навън", гласи текстът с червени букви в трейлъра. 

"Вижте сега, това е Мики Маус от "Параходът Уили", който убива хора. Смешно е. Забавлявахме се с него и мисля, че това си личи", казва режисьорът Джейми Бейли.

Самият филм няма потвърдена дата на излизане, но се очаква да бъде пуснат през март тази година.

В същия ден беше представена и нова видеоигра, в която също участва Мики от 1928 г.

От студиото Nightmare Forge Games съобщиха, че в играта на ужасите, озаглавена Infestation 88, епидемия от вредители се превръща в нещо по-зловещо.

В началото на трейлъра се чува мъж, който нервно казва: "Мислех, че това са само гризачи, но тук има нещо друго." След това на екрана се появява огромен, опръскан с кръв Мики, а около него се разхождат мишки.

Мики не е първият обичан персонаж от детството, който се трансформира в герой на филм на ужасите. Когато стана обществено достояние, Мечо Пух също получи "хорър облик" в "Кръв и мед" - един от получилите най-лоши оценки филми на годината. 

Според американското законодателство авторските права върху героите могат да бъдат запазени за 95 години, което означава, че героите от "Параходът Уили" станаха обществено достояние на 1 януари 2024 г.

В миналото "Дисни" неведнъж се сблъскваше с опасността да загуби авторските права върху оригиналните си анимационни филми.

За първи път се очакваше героите да станат обществено достояние през 1984 г., но Конгресът удължи срока с 20 години. Преди настъпването на следващия срок на валидност през 2004 г. беше прието още едно удължаване с 20 години.

Заради усилията на "Дисни" да защити своите герои законът дори беше наречен "Закон за защита на Мики Маус".

Моментът обаче най-накрая настъпи.

"Разбира се, ние ще продължим да защитаваме правата си върху по-модерните версии на Мики Маус и други произведения, които остават обект на авторско право", казаха от "Дисни".  

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини