От днес в Кърджали плащаме по 4,45 лв за кубик питейна вода

Дружество „ВиК“ – Кърджали съобщи новата цена на водата, определена с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от 22 декември 2023 г . 3,71 лева на кубик или 4,45 лева с ДДС ще плащат кърджалийци от днес за услугите доставка на вода, отвеждане на отпадни води и тяхното пречистване. Досега цената беше 3,85 лв./ куб.м.

Цената за услугата доставяне на вода на потребителите става 2,676 лева; за отвеждане на отпадъчните води 0,329 лева; за услугата пречистване на отпадъчните води за битови и приравнените към тях обществени, търговски  и др. потребители 0,713 лева.

Цената за доставяне на вода с непитейни качества става 1,377 лева. Промишлени и стопански потребители, спрямо трите степени на замърсяване, ще плащат съответно 0,929, 1,262 и 1,487 лева. В цените не е включен ДДС.

В повечето региони в страната цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода, като най-голям скок има в Сливен – 41% и във Видин – близо 30%.

В Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана ще плащат с 20% по-скъпо. В Софийска област е заложено увеличение от 8%.

Около средния скок от 15%, където попада Кърджали, е предвиден и за областите Добрич, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.

Във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен увеличението е под 10%.

Като ценообразуващ елемент е включено ежегодното 15-процентно увеличение на заплатите в сектора, както и инфлационните процеси.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини