Рождество Христово е!

С тържествени богослужения православната ни църква празнува Рождество Христово. Според християнското учение Божият син Иисус Христос се е въплътил от Светия Дух и се е родил от Дева Мария заради спасението на човечеството. Рождението му е станало преди повече от 2 хил. години в пещера до малкия град Витлеем.

Днес Дева ражда Свръхестествения и земята поднася пещера на Непристъпния, ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог".

Така един от празничните химни, които ще огласят тържествените богослужения днес, пресъздава едно от най-радостните събития в духовната история на човечеството - Рождението на Спасителя на света.

Света Василиева литургия за Рождество Христово ще бъде отслужена от 9:30 часа днес в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Богослужението ще оглави Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. По време на службата ще бъде прочетено патриаршеското и синодално послание, което е традиционно за празника.

Българският патриарх Неофит няма да участва в литургията по здравословни причини.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини