Противно на репутацията си, бобът всъщност е полезен за червата

Простият фасул въоръжава червата с изненадващи сили за борба с рака

Традиционно бобът няма най-добрата репутация, що се отнася до въздействието му върху стомашно-чревния тракт. Но проучване с оцелели от колоректален рак показа, че някои бобови растения могат да предложат бърза, забележима полза за здравето на червата, като модулират маркерите, свързани с болести и затлъстяване.

Проучването на MD Anderson Cancer Center проследява 48 мъже и жени, които отговарят на предпоставките за затлъстяване и чревни лезии, с анамнеза за колоректален рак или преканцерозни полипи, в продължение на 16 седмици, като се включват купичка сварен във вода бял зрял обикновен бял боб (Phaseolus vulgaris) в ежедневната им диета.

Изследователите се фокусират върху тези бели бобови зърна поради високото им съдържание на фибри, аминокиселини и други хранителни вещества, които могат да стимулират полезните бактерии в дебелото черво.

Анализът на проби от кръв и изпражнения, взети по време на и след проучването, разкрива бърза и значителна промяна в здравето на червата при всички, особено с увеличаване на популацията от полезни бактерии (видовете Faecalibacterium, Eubacterium and Bifidobacterium) и намаляване на патогенните бактерии. Тези вредни бактерии могат да атакуват, когато усетят отслабена имунна система и са свързани с обостряне на хронични заболявания като възпалителни заболявания на червата и рак.

Някои видове чревни бактерии вече са замесени в повишен риск от колоректален рак.

„Наблюдаването на промяна в разнообразието на микробиомите само с диетична намеса е рядкост и това проучване подчертава способността на лесно достъпна пребиотична храна да доведе до такива промени“, каза съавторът д-р Кари Даниел-Макдугъл (Daniel-MacDougall), доцент по епидемиология. „В течение на осем седмици имашBeans to Enrich the Gut microbiome vs. Obesity’s Negative Effectsе подобрение на здравето на червата на участниците, белязано от увеличаване на полезните бактерии, които предпазват от вредните бактерии."

В проучването, наречено BE GONE (Боб за обогатяване на микробиома на червата срещу отрицателните ефекти на затлъстяването - „Beans to Enrich the Gut microbiome vs. Obesity’s Negative Effects“), участниците получават по една купичка, предварително сварен обикновен бял боб на ден, който лесно може да се включи в храната. Хората сами са приготвяли храната си и се е считало, че се придържат към насоките, ако са консумирали поне 80% от дневните нужди. На всеки четири седмици са вземани изпражнения и кръвни проби на гладно, за да се оценят евентуални промени в микробиома на червата.

Проучването на тази кохорта бе от особен интерес за Центъра за ракови заболявания. Въпреки че затлъстяването, лошата диета или други стомашно-чревни състояния могат да нарушат балансирания чревен микробиом, това може да доведе до по-лоши резултати за хората в процес на възстановяване. Възпалението на червата, предизвикано от лоша диета, може да подкопае усилията за превенция след отстраняване на предракови полипи или лечение на рак и дори да повлияе на оцеляването.

По-специално, когато участниците се връщат към диетата си преди проучването, без купичка боб на ден, здравето на червата им и популацията от здрави бактерии намалява в рамките на четири седмици.

„Изглежда, че бобът не предизвиква възпаление на червата или сериозно въздействие върху навиците на червата, което е от решаващо значение за преживели колоректален рак и пациенти“, обяснява Даниел-Макдугъл. „Въпреки това, след като участниците спряха да ядат боб, положителните ефекти изчезнаха бързо, подчертавайки необходимостта пациентите да се обучават как да поддържат здравословни навици."

Фасулът често се избягва поради очаквани стомашно-чревни странични ефекти - най-често подуване на корема и газове. Страничните ефекти произтичат от ферментацията на несмилаеми олигозахариди (фибри) в бобовите растения, които се намират в дебелото черво и всъщност водят до увеличаване на полезните бактерии.

Това най-ново проучване подчертава как един достъпен източник на храна, богат на пребиотици, може да има бързо въздействие върху здравето на червата – и не само при пациенти с по-висок риск от възпаление, свързано с рак. Изследователите обаче също така посочват, че всеки, който има проблеми със здравето на червата, трябва да се консултира с лекаря си, преди да предприеме съществени промени в диетата.

Сега изследователите ще разгледат по-голямо разнообразие от пребиотици, които могат да бъдат от полза за микробиома на пациенти, подложени на имунотерапия.

Справка: Modulating a prebiotic food source influences inflammation and immune-regulating gut microbes and metabolites: insights from the BE GONE trial; Xiaotao Zhang, Ehsan Irajizad, Kristi L. Hoffman, Johannes F. Fahrmann, Fangyu Li, Yongwoo David Seo et al.; Open Access; eBIOMedicine, part of The Lancet; Published:November 30, 2023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2023.104873

Източник: The humble bean arms the gut with surprise cancer-fighting powers, Bronwyn Thompson, New Atlas

 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини