Какво ще стане, ако всички вируси изчезнат

В последните месеци животът ни бе превзет и променен изцяло от COVID-19. Но това далеч не е единственият опасен вирус, с който сме влизали в контакт. 

Вирусите са естествена част от природата, а през вековете някои от тях са взели стотици милиони жертви. Затова вероятно си мислим, че животът ни без тези микроскопични организми ще бъде много по-спокоен и безопасен. Но какво наистина би се случило, ако всички вируси на планетата изчезнат?

BBC ни дават отговор на този доста интересен въпрос. И той е, че ако това се случи, ще бъде още по-смъртоносно за нас, хората, от всеки вирус, който познаваме.

Тони Голдбърг, епидемиолог от University of Wisconsin-Madison, обяснява, че при подобен сценарий светът ще бъде страхотно място, но само за ден-ден и половина и след това всички ще умрем. Причината за тази апокалиптична прогноза е, че вирусите далеч не нанасят само вреди и не убиват хора.

Повечето вируси не са патогенни за нас, а имат незаменима роля за поддържането на различни екосистеми. Други се грижат за здравето на отделни организми - като започнем от гъбичките и стигнем до човешките същества. И всички ние живеем в перфектна хармония.

Основният проблем може би е, че съсредоточаваме вниманието си само върху опасните вируси, които ни нанасят вреда и се свързват с хиляди и милиони жертви, които взимат. А полезните, без които животът на тази планета не може да съществува, неоправдано остават без необходимото внимание

От няколко години малка школа от изследователи се опитва да даде справедлив поглед над вирусите, представяйки всички полезни, които са навсякъде около нас. И те са категорични, че не само не можем да живеем без вирусите, но и да искаме, няма как да унищожим всички съществуващи на планетата.

Няма категорична яснота за това какъв е общият брой на вирусите. Някои смятат, че са хиляди различни видове, а други - милиони. Къртис Сътъл, епидемиолог от University of British Columbia пък твърди, че броят на патогенните вируси на фона на всички клони към нулата и е по-малък от 1%.

Фагите (бактериофаги) са вирусите, които заразяват бактериите. Те са от съществено значение за регулиране на бактериалните популации както в Световния океан, така и на сушата.

Ако вирусите изведнъж изчезнат, някои бактериални популации ще избухнат, а други ще спрат изцяло да растат. Това ще създаде сериозен проблем в подводния свят, където почти всичко се състои от микроби. Те пък имат много важна задача - да произвеждат почти половината кислород на планетата.

Освен това, вирусите са от съществено значение за контрола на видовете насекоми. Така ако някой вид започне да се размножава прекалено бързо, вирусите ще се погрижат за контролирането на популацията му, а оттам и за баланса в екосистемата.

Някои организми пък зависят тясно от вирусите, за да могат да оцелеят и да имат преимущество в животинския свят. Подобен пример са кравите и други преживни животни, които с помощта на вирусите преобразуват целулозата от тревата в захари. По този начин трупат телесна маса и произвеждат повече мляко.

Хората и много други животни също имат живот, немислим без вирусите, които поддържат здрави микробиоми в телата им. Вирусните елементи са около 8% от човешкия геном. Редица растения също разчитат на вирусите, за да могат да се приспособят по-добре към условията на живот и да бъдат по-устойчиви на промени и вредители.

При хората пък инфектирането с някои доброкачествени вируси може да предпази от сериозни вреди, които нанасят патогените. Например, GB вирус С се свързва със забавено прогресиране на СПИН при ХИВ-позитивни хора, както и с намаляване на риска от смърт при заразени с ебола.

Херпесът пък е доказано, че прави мишките по-малко податливи на някои бактериални инфекции, сред които бубонна чума и листерия. Затова се смята, че има подобен ефект и при хората. Така без вируси ние, хората, както и много животни, ще сме по-податливи на редица други заболявания, които също могат да са смъртоносни.

Вирусите са се доказали и като успешно терапевтично средство през годините. При фаготерапията например, се лекуват бактериални инфекции чрез вируси. Тя е особено полезна при все по-разпространената антибиотична резистентност, а и ефектът може да бъде много по-точно насочен.

Онколитичните вируси пък са тези, които се използват за заразяване и унищожаване на раковите клетки, а ефектът е много по-добър и щадящ в сравнение с традиционното лечение на онокологични заболявания.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини