Мъск представи пикапа "Сайбъртрък" с цени от 60 900 долара и пробег до 550 км

Дълго отлаганият пикап на Tesla - "Сайбъртрък" (Cybertruck) ще се предлага в три варианта, като този с най-ниска цена ще струва 60 990 долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е с 50 на сто повече от обявеното от главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск през 2019 г., когато бе представена концепцията за модела.

Най-евтината версия на електрическия пикап ще бъде с пробег от 250 мили (около 400 километра) и със задно предаване. Този вариант се очаква на пазара през 2025 г.

За догодина „оптимистично“, както пише на сайтът на Tesla, са планирани двете по-скъпи версии, които са със задвижване на четирите колела, като едната е с два електромотора, а тази в най-горния клас - с три. Първата е на цена от 79 990 долара и ще бъде с пробег от 340 мили (около 550 километра), а втората, която ще бъде по-мощна, ще изминава с едно зареждане 320 мили (515 километра) и ще струва 99 990 долара.

Новият материал за каросерията от неръждаема стомана и нетрадиционният, футуристичен стил усложняват производството и добавят разходи, заплашвайки да отблъснат традиционните купувачи на пикапи, фокусирани върху полезността, казват експерти, цитирани от Ройтерс.

Илон Мъск обаче заяви късно снощи, че "Сайбъртрък“  ще е "по-практичен от обикновен пикап и ще е по-бърз от спортна кола".

Моделът бе отлаган няколко пъти след 2019 г. Като причина се изтъкваше най-вече пандемията, която наруши производството най-вече в Китай, където е най-големият завод на Tesla. Основният пазар на пикапа ще е САЩ, но се разчита на стабилни продажби и в други страни, например Поднебесната империя.

Това е един от автомобилите, с които Tesla разчита да увеличи продажбите си в пъти през следващото десетилетие, когато в ЕС, някои щати и други държави ще влезе забрана за нови коли с двигатели с вътрешно горене. Те ще трябва да са само с нулеви емисии.

Акциите на Tesla се понижиха с 2 на сто малко след края на основната търговия вчера, след като затвориха със спад от 1,6 на сто до 240,08 долара.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини