"Нямам увреждане,имам различни способности"

За първи път в Кърджали Международният ден на хората с увреждания, 3 декември, ще бъде отбелязан с изложба под заглавие „Нямам увреждане, имам различви способности“ на хора със специални потребности и увреждания, вкл. глухота и слепота, чиито творби ще красят Арт галерия Кръг от 1-ви до 14 декември. Инициативата се ражда спонтанно и независимо, че отначало изглежда малко смела, пред вид факта, че никой от участниците не е обучаван да се занимава с визуални изкуства, се осъществява съвместно от Арт движение Кръг, ЦНСТ ДМУ-Веселчане, ЦСРИ на лица със зрителни увреждания „Недялка Камбурова“ и всички останали центрове, които осигуряват социални услуги с доставчик Община Кърджали: Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с психически увреждания "Орфей", Дневен център за пълнолетни лица с увреждания "Надежда", Център за Обществена подкрепа, Защитено жилище в кв. „Байкал“, Дневен център за деца и младежи с увреждания, Дом за стари хора към БЧК. Към тях се присъедини и Сдружение "Дете и родители" за работа с деца с аутизъм към СУ "П. Р. Славейков“. Общият брой на постъпилите за изложбата творби е 78, а участващите автори – деца, младежи и възрастни хора – са 38.

Целта на събитието, от една страна, е да преодолее разпростреното сред хората с увреждания чувство, че са невидими, а от друга – да ги убеди, че едно увреждане може успешно да развие възможностите за изразяване чрез изкуство, писане или музика. И – както казва американецът Робърт М. Хензел, световен рекордьор на Гинес за най-дългото каране без спиране в инвалидна количка, изминавайки общо разстояние от 6,178 мили в окръг Осуего, щата Ню Йорк – „Нямам увреждане, имам различни способности“.

В световен мащаб над един милиард души, или около 15% от населението има някаква форма на увреждане. Според данните от последното преброяване от септември, 2021 г.  призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане имат 654 547 лица – близо 10% от цялото население у нас. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и повече навършени години. В област Кърджали дял на населението на 16 и повече години с над 50% степен на увреждане, по данни от същото преброяване, е между 10-12%, т.е. между 14 117 и 16 941 души. В областният град това са близо 500 човека.

Хората с увреждания в България се сблъскват с проблеми, за които обикновения човек даже не се замисля, а според организаторите на събитието „един от тях е чувството за невидимост и необходимостта от граждански инициативи за тяхното насърчаване, за да повярват във възможностите си", казва Радост Николаева от Арт движение Кръг.

Освен произведения, изпълнени с основни техники от графика до акварел, в изложбата ще видим и няколко 3D рисунки, които изискват овладяване на перспективата, за да създадат дълбочина и илюзия, както и керамика. „Когато приемем своите граници, ние излизаме отвъд тях“ – споделя един от участниците.

Въпреки че обучението по изкуства не е част от Националната карта на социалните услуги, чието координирането и разработване на Агенцията за социално подпомагане (АСП), то се препоръчва от терапевтите в центровете за социални услуги с доставчик Община Кърджали като средство за нестандартно справяне с личен проблем и за преодоляване на стената между „мен и другите“. Стената за съжаление често е двустранна и ние, „другите“, също се нуждаем от многообразни граждански форми на съпричастност към хората със специални потребности, като ги насърчаваме, както на работното място, така и в обществото, в което живеем заедно, с всичко, което може да се осъществява под мотото „Нямаш увреждане, имаш различни способности!“, защото увреждането не е присъда. И да не забравяме: Искак Нютон е имал някаква форма на аутизъм, Бетовен страда от глухота, Стиви Уондър е сляп, Чарлз Дарвин е страдал от синдрома на Аспергер!

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини