Кърджали и Маниса ще си партнират активно в сферата на културата, спорта и туризма

Заместник главния секретар  на Голяма община Маниса, Р Турция г-н  Ергюн Аксой посети днес община Кърджали и проведе среща с кмета Ерол Мюмюн. Гостът предаде от името на кмета на Маниса г-н Дженгиз Ергюн на кърджалийския кмет г-н Ерол Мюмюн поздравления за успешните резултати на изборите и пожелания за успешен мандат.

На срещата присъстваха председателят на ОбС г-н Мухаррем Мухаррем, заместник кметовете Байрям Байрям и Тунджай Шюкрю и секретарят на общината Себахтин Риза.

Ергюн Аксой отправи покана за участие в Международния фестивал Месир  на 25-членна фолклорна група от Кърджали  и официална делегация от общината. Фестивалът се провежда в края на април, в него участват екипи от над 14 държави и през 2024 г. ще бъде  484-тото му издание. В този фестивал са участвали самодейци от читалище „Родопски фар“, НЧ “Юмер Лютви“, групите „Букет“ и „Достлар“.

Ерол Мюмюн сподели своя инициатива за нов културен проект на общината, който ще се реализира от следващата година. В своеобразния фестивал на приятелството ще бъдат поканени да участват и побратимени общини от Турция и другите съседни държави. Той предложи и обмен на детски отбори по различни видове спорт, което също ще допринесе за постигане на по-добро ниво на отношенията.

Двамата  изразиха готовност за надграждане и разширяване на сътрудничеството в сферата на културата, туризма, спорта. Кърджали и Маниса  през 2021 г. реализираха в партньорство проект „Култура без граници“, финансиран от Европейския съюз по грантова схема „Дейности за побратимяване между Турция и Европейския съюз“.

Коментирани бяха конкретни стъпки за развитие на отношенията  в сферата на туризма чрез  рекламни кампании, които да популяризират културни  забележителности в двата региона.

В Маниса живеят стотици изселници от Кърджалийско. Градът  има 400 хил. жители, а на територията на Голяма община Маниса живее 1,5 млн. население. Градът разполага с голяма индустриална зона, която осигурява заетост на хиляди работници от района.

Това съобщиха от Пресслужбата на Общинска администрация-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини