Как Катар спечели от конфликта между Хамас и Израел

Подкрепата на Катар както за Хамас, така и за Израел го превръща в ценен посредник и съюзник в региона на Близкия изток. В Доха добре осъзнават този факт. Далеч не всички в региона обаче са доволни.

Постигнатото прекратяване на огъня в ивицата Газа е истински триумф за Катар. Натискът за преговори, оказван над Израел, се беше увеличил значително - както от страна на международната общност и най-големият им съюзник САЩ, така и от семействата на заложниците, взети от Хамас при нападението на 7 октомври. Египет също взе участие в преговорите за постигане на този резултат. Въпреки това стана ясно, че Катар е играл водещата роля.

Доволни и недоволни от Катар

Катар получи поздравления за инициативата си дори от американския президент Джо Байдън и от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Дори съветникът по националната сигурност на Израел Цахи Ханегби коментира, че „дипломатическите усилия на Катар в този момент са ключови“.

Не всички обаче са очаровани от тази активност на Катар. Някои анализатори смятат, че на преговорите е трябвало да се договори освобождаването на повече заложници. Други посочват, че лидерите на Хамас, която е обявена за терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, още от 2012 година намират убежище в Катар, което означава, че страната също носи вина за терористичните удари в Израел. Освен това Катар неколкократно е подчертавал, че „подкрепя каузата на палестинците“.

Швейцария на Близкия изток?

Много експерти смятат, че Катар се движи по острието на бръснача, когато се опитва да стане „Швейцария на Близкия изток“, като си държи всички външнополитически опции отворени. „Ролята на Катар е особено трудна, защото емирството действа като посредник от над две десетилетия“, казва Гидо Щайнберг, експерт по Близкия изток от берлинската фондация „Наука и политика“. Катар посредничи също между международната общност и талибаните в Афганистан, между САЩ и Иран и дори между Русия и Украйна. В Катар се намира и най-голямата американска военна база в Близкия изток. По тази причина Катар е описван като „важен съюзник извън НАТО“.

В конфликта между Израел и Хамас Катар е медиатор отдавна. В подобна роля страната е влизала и през 2014 година. През 2009 Катар замрази отношенията си с Израел, но продължава да ги поддържа задкулисно.

„Катар поддържа дългогодишни прагматични взаимоотношения, в които използва финансови стимули за деескалация на възникващи военни конфликти между Израел и Хамас“, заяви миналия месец пред ДВ Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в британския мозъчен тръст Chatham House.

Вакил вижда в Катар „естествен посредник, който може да постигне освобождаването на заложниците и да намери отправни точки за деескалация и защита на хората в условията на влошаваща се хуманитарна ситуация“. В това отношение Катар се движи в сивата зона на международните отношения.

Американският журналист Джоел Саймън написа в американското списание „Ню Йоркър: „Въпреки че представителите на Катар подчертават, че се ръководят от хуманитарни принципи и искат да избегнат конфликти и да насърчат стабилността, те съвсем явно използват влиянието си, за да увеличат сферата си на власт и видимост. Те са убедени, че тяхната позиция ще увеличи сигурността им в един непредсказуем регион." Равнопоставените му изяви в полза и на двете враждуващи страни в Близкия изток превръщат Катар в ценен съюзник- и в Доха добре осъзнават този факт.

Средства за Газа

В последно време Катар изпращаше по около 27 милиона евро месечно в Газа. Но споровете около тези пари за пореден път показаха колко деликатна роля игра страната по отношение на палестинците и на Хамас.

Катар е обвиняван, че по този начин финансира въоръженото крило на Хамас и съответно незаконните им дейности. По думите на властите в Доха парите са предназначени за семейства в нужда и заплати на гражданската администрация, включително лекари и учители.

Според ООН 80 на сто от хората в Газа са зависими от международни помощи – още преди началото на настоящия конфликт. През 2007 година, когато Хамас пое контрол над ивицата Газа, Израел се изтегли от региона, но и го изолира почти изцяло. Парите, идващи от Катар, всъщност минават през Израел, обясняват от Доха. „Всички плащания са изцяло съгласувани с Израел, ООН и САЩ“, казва представител на катарското правителство.

Нова роля за Катар?

Въпреки че Катар постигна успех в преговорите за заложниците, едва ли ще успее да постигне нещо повече в този конфликт. Има белези, че Катар и САЩ са постигнали споразумение за това емирството да се дистанцира допълнително от Хамас, след като ситуацията се успокои. В средата на октомври 100 американски политици призоваха Катар да експулсира представителите на ислямистката групировка, които се намират на територията на страната.

Катарските власти обаче са убедени, че допълнителните дипломатически усилия могат да доведат до мир. „Осигуреното от Катар временно примирие между Израел и Хамас е първият дипломатически пробив от началото на войната“, потвърждава и Хю Ловат от Европейския съвет за външна политика. Според него този пробив дава възможност за „по-мащабна дипломатическа работа, с която да се постигне трайно прекратяване на огъня“.

Според някои експерти обаче лидерите на Хамас може просто да си потърсят подкрепа в някоя друга държава, ако Катар реши да ги изгони. А новият потенциален домакин може да е много по-малко заинтересован от дипломатическо разрешаване на конфликта. Преди Катар да предложи убежище на лидерите на Хамас, те се намираха в Сирия.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини