ЕС включи ядрената енергетика сред възобновяемите енергии

Eвропейските депутати решиха да включат ядрената енергия във възобновяемите енергийни източници по време на гласуване относно зелените технологии. По този начин те искат да подкрепят гарантирането на конкурентоспособността и суверенитета на Европа спямо чуждестранната конкуренция, особено от страна на Китай и Съединените щати. Това решение няма да промени нищо за този сектор, тъй като държавите-членки са тези, които скоро ще определят собствената си позиция, изтъква RFI.

Това е решение, което предизвиква много безпокойства в Европа и най-вече в редиците на „зелените“ депутати, тъй като досега, само бъдещите реактори от четвърто поколение можеше да бъдат включени във възобновяемите енергийни източници, а вече това се отнася за целият сектор.

„Държавите остават суверенни“

Всяка държава-членка ще има правото сама да избира т. нар. технологии с „нулеви емисии“, които желае да развива на своя територия. Това ще позволи на Франция да инвестира в този сектор, както подробно отбелязва Франсоа-Ксавие Белами, член на Европейския парламент от „Републиканците“, който е част от депутатите, направили това предложение. „Държавите остават суверенни по отношение на избора си на енергийния микс“.

„Но за страна като Франция, в която ядрената енергетика произвежда 75% от електроенергията, това е ключово решение, защото чрез него облекчаваме процедурите, които ще позволят, изграждането и развитието нови ядрени мощности. Това е истинска победа както за сектора, така и за обикновения французин защото това ще доведе до намаляване на сметките за ток, които са  пряко заложени на карта при гласуване като това“, продължава той.

Гъвкавост

Следователно това решение ще направи възможно приемането на по-гъвкави регламенти, които според десните, ще позволят да се избегне нелоялната конкуренция на Китай и Съединените щати. То се вписва в регламента за индустрия с „нулеви емисии“, който поставя целта до 2030 г. 40% от нуждите на Европейския съюз да бъдат задоволяване с продукти, произведени на неговата територия.

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини