По-скъп с близо 8% газ от 4 източника през декември

По-висока с близо 8 процента цена на природния газ за българския пазар през декември спрямо сегашната му стойност, иска „Булгаргаз“, става ясно от доклад на енергийния регулатор, с който се насрочва за 29 ноември открито заседание за разглеждане на предложението на държавния газов доставчик.

Дружеството не оповести, както обикновено, след 10-то число на месеца своето внесено заявление за утвърждаване на цената за следващия месец.

Предложената цена е 88.61 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) при действаща в момента тарифа от 82.12 лв., което представляваше доста солидно повишение от 36% процента спрямо октомврийската ставка.

В цената за идния месец е включена и компонента за дейността „обществена доставка“ – вид нормативна надценка за „Булгаргаз“, която е 1,65 лв./МВтч, както и компонента „задължения към обществото“ от 0.35 лв./MВтч. Последната сума представлява компенсиране на разходи на дружеството за задължението му да съхранява газови запаси по Плана за действие при извънредни ситуации, посочва се в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според данните в него през декември у нас ще влиза азерски газ, втечнен, доставен от гръцките компании „Митилинеос“ и ДЕПА, както и ще се ползват запаси от хранилището в Чирен. Не се посочват обаче количествата газ според източниците и разходите на „Булгаргаз“ за купуването и преноса на суровината.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини