Сърбия и Унгария в коалиция срещу България, Македония им приглася

Сърбия се е обърнала към Секретариата на Енергийния съюз - регулаторния орган на Европейския съюз, заради въведената от България такса за транзита на руски газ. Това съобщи сръбският министър на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович след срещата си в Белград с външния министър на Унгария Петер Сиярто.

България въведе от 13 октомври извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв./мВтч. От 2021 г. руски газ минава през България за Сърбия и Унгария през газопровода Балкански поток, който е продължение на „Турски поток“.

Джедович и Сиярто са обсъдили мерките, които могат да вземат, за да бъдат защитени позициите на двете страни, съобщава БТА.

Петер Сиярто каза, че България е страна членка на ЕС, която излага на опасност енергийното снабдяване.

Стъпката на България е неприемлива, обяви от Белград външният министър на Унгария. 

Джедович твърди, че ще бъде осигурен алтернативен износ на газ от Азербайджан чрез интерконектора с България, чието изграждане ще приключи до няколко дни.

Всички изпълнители и подизпълнители са на терен. Очакваме газопроводът да заработи до края на ноември, каза тя.

А на съвместна пресконференция с македонския си колега Димитър Ковачевски сръбският премиер Ана Бърнабич обяви, че Белград и Скопие ще работят заедно за решаването на проблема с българската такса за транспорт на газ. И Петер Сиярто съобщи подобно послание - Северна Македония и Унгария са се договорили да координират действията си за отпадане на таксата. Според Ковачевски въведената от България такса е незаконна.

Македонският премиер вчера се срещна със сръбския президент Александър Вучич - по случай откриването на Втория международен панаир на виното. Късно снощи Вучич разпространи видео, в което Ковачевски и черногорският президент Яков Милатович пеят сръбската песен "Искам вино, за да полудея“, съобщава БГНЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини