РЗИ-Кърджали с кампания „Да спечелим заедно!Един месец без никотин!”

Предизвикателството е всеки участник, независимо от възрастта, да спечели, като спре пушенето поне за един ден в рамките на дните, предхождащи 16 ноември. Правилата са прости:

1. Спирате използването на тютюневи изделия за избран от Вас период  до 16 ноември 2023 г. включително, най-малко за един ден, но колкото по-дълго, толкова по-добре.
 

2. Спестените пари използвате за каквото Ви душа иска, стига да не е опасно за здравето и да прави живота Ви по-ведър, усмихнат и бездимен, а ако може с тях да подпомогнете някой нуждаещ се – още по-добре.
 

3. Споделяте в социалните мрежи снимка или видео от акцията Ви, като посочите спечелената сума и как я употребихте, с таг #beznikotin2023.
 

4. Пращате ни линк в коментар тук или до bgbezdim@gmail.com
 

Допустими и препоръчителни са всякакви хватки и уловки, като например да включите приятели, Вашето семейство, колеги, Вашата фирма, организация или ведомство, както и да откажете пушенето за повече от един ден. За пълно отказване ще получите почетно споменаване от „България без дим“.

Резултатите ще бъдат представени пред медиите на Международния ден без тютюнопушене, 16 ноември 2023 г.

По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, който през 2023 г. е на 16 ноември. Историята за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене започва през 1971 година. В град Рандолф - САЩ американецът Артър Р. Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А. Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, в резултат на което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Понастоящем този ден се отбелязва в много държави по света и се чества официално и от Международния съюз за борба с рака (UICC).
 

         По предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА в България, 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи. Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечно-съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
 

         Според проучването проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.
 

         За популяризиране на Международния ден без тютюнопушене Министерство на здравеопазването, съвместно със Сдружение „България без дим“ организират  инициативата: Национално предизвикателство „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“.
 

         В допълнение към нея се обявява и инициатива „Отворени врати за посещение в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето“, функциониращи в Регионалните здравни инспекции. Всеки пушач може да получи безплатна консултация за отказване от тютюнопушенето в тези кабинети и на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето 0700 10 323.
 

         В РЗИ-Кърджали функционира Кабинет за преодоляване на тютюневата зависимост, в който граждани, които желаят да се разделят с вредния навик могат да получат помощ и подкрепа. С тях се провежда мотивационно интервю и се установява степента на никотиновата им зависимост. Те имат възможност да се изследват и с апарат Smoker lyser, осигурен от Министерство на здравеопазването.
 

Консултациите са безплатни и се спазва принципа за конфиденциалност.

Телефон: 0882 39 14 83

Адрес: гр. Кърджали,  ул. "Ген. Вл. Стойчев" № 2

Приемно време: от 09.00 до 15.00 ч.

Това съобщиха от РЗИ-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини