Остаряването не е изгубена младост, а нов етап на възможности и сила

"Остаряването не е изгубена младост, а нов етап на възможности и сила", пише Бети Фридан, автор на "Женската мистика". Въпреки натиска и двойните стандарти, които съпътстват остаряването в публичното пространство, много от най-вдъхновяващите жени в Холивуд се придържат към това отношение. 

"Да остарееш грациозно означава да имаш живо любопитство да научаваш неща за света, които не си знаел вчера, независимо колко вчерашни дни си имал", казва Падма Лакшими пред Esquire и добавя: "Вече не се чувствам виновна, че изпитвам удоволствие от нещата." А актрисата Тараджи П. Хенсън казва: "Искам жените да знаят, че тяхната сексуалност никога не умира. Реших, че няма да позволя на света, на мъжете или на индустрията да диктуват как да живея живота си и как да остарея. Ще навърша 50 години точно както навърших 30, с изключение на това, че коленете ми са малко по-различни. Няма да се вживявам в това, че кариерата, животът ми или сексапилът ми е приключил. Ще правя това, което чувствам."

Сега ви представям тази динамична компания от сериозни жени, които говорят откровено за остаряването - и как то означава много повече от няколко бръчки.

Памела Андерсън

Памела направи истински спектакъл на Седмицата на модата в Париж по-рано тази година, посещавайки ревютата за пролетта на 2024 г. без грим. "Предпочитам да се разходя и да разгледам архитектурата на Париж, отколкото да седя на стола за грим в продължение на три часа и да губя времето си", казва тя пред Vogue. Когато беше попитана за остаряването, Андерсън предложи добре дошъл алтернативен речник.

"Предпочитам думата "живот" вместо "остаряване. Преследването на младостта е безполезно. Никога няма да се върнеш там, така че просто приеми това, което се случва. Чувствам облекчение от това да не нося грим. И всъщност ми харесва повече."

Трейси Елис Рос

Трейси изтъква, че е добре да се приеме процесът на стареене. ''Лично аз обичам да остарявам, смятам, че е чест да остарееш. Не се случва на всеки, а ние гледаме на остаряването като на нещо зловещо." Тя казва още, че с напредването на годините се чувства много по-комфортно в кожата си и в личността си. "Интуитивно знам как да се справям с неща, които преди ме озадачаваха и плашиха. Знам кога е време да напусна едно парти. Знам, че "не" е пълноценна дума. И това е прекрасно."

Рийз Уидърспун

Рийз неведнъж е казвала, че предпочита 40-те си години пред 20-те. На 43 години тя казва пред Allure: "Имам цял куп преживявания и мога да говоря обмислено за промените, които бих искала да видя в света, и... чувствам, че съм си заслужила сивата коса и фините линии. Харесвам ги."

А по време на интервю за InStyle през 2021 г. Рийз затвърди позицията си:

"На 45 съм. Знам с кого искам да прекарвам времето си и с кого не. И това е едно от най-хубавите неща на остаряването - то освобождава много място за по-смислени неща. Искам да бъда с майка ми, децата ми и хората, които ме зареждат. А на всички останали желая всичко най-добро."

Анджелина Джоли

Анджелина Джоли отдавна е символ на елегантност и позицията ѝ по отношение на остаряването е характерно изтънчена. "Харесва ми да съм по-възрастна. Чувствам се много по-комфортно в четиридесетте си години, отколкото когато бях по-млада", казва тя пред британския Vogue. "Може би защото майка ми не живя много дълго и за мен има нещо във възрастта, което е победа, а не тъга. Очаквам с нетърпение петдесетте си години - чувствам, че ще достигна своя връх."

Бийонсе

"Това е първата година, в която наистина разбирам какво означава да си жив и да живееш в момента", пише Бионсе по случай 40-ия си рожден ден. "За първи път разбирам колко крехък е животът в действителност, колко труден може да бъде понякога и затова колко е важно да спрем и да помиришем цветята в хубавите моменти. Мислех си, че съм знаела това на 20 или 30 години... но не беше така. Колкото по-зряла ставам, толкова повече осъзнавам и толкова по-дълбока става радостта ми. Най-накрая си давам разрешение да се наслаждавам на семената, за които съм работила упорито през целия си живот. Който се е опитал да насади у жените усещането, че трябва да се чувстваме стари или нещастни, когато навършим 40 години, се е объркал жестоко.''

Сара Джесика Паркър

"Има толкова много женомразки изказвания в отговор към нас, които никога не биха се казали спрямо мъжете'' каза Сара Джесика Паркър пред Vogue в декемврийската си корица, визирайки възрастовите коментари. "Особено в социалните мрежи всеки има правото да се изказва. ''Тя има прекалено много бръчки, тя няма достатъчно бръчки'.'

''Не мога да говоря за другите, но не съм против това някой да прави каквото и да било с лицето си. Нямам мнение или оценка. Лично аз избирам да не си правя корекции или да си слагам ботокс, защото освен всичко останало, съм и актриса и трябва да работя с лицето си. Трябва да мога да повдигам вежди, да изразявам и споделям емоциите си с публиката, да общувам чрез лицето си. Това е начинът, по който аз се чувствам добре, но абсолютно не означава, че същото важи и за някой друг. Всички ние сме различни и точно това обичам в жените.''

Хелън Мирън

Когато Vogue пита богинята какво мисли за идеята за "грациозно остаряване" в Холивуд, тя отговори:

"Приеми го с високо вдигната глава и се справи с него. Умираш млад или остаряваш. Няма нищо междинно! Можеш и да му се наслаждаваш."

И нека се знае: живеенето на пълни обороти, независимо от възрастта, е идея, която е вкоренена в Мирън от десетилетия. "Майка ми веднъж каза: "Никога не се притеснявай, че ще остарееш. Знам, че мисълта да си на 45 години, когато си на 25, те плаши. Кой иска да е на 45? Но това е невероятно, защото когато станеш на 45, ще осъзнаеш, че всъщност е много готино и няма да искаш да си отново на 25". И трябва да ви кажа, че тя беше абсолютно права. С всяка възраст идват предимства и недостатъци. И обикновено откриваш, че не искаш да се връщаш назад. Искаш да си точно там, където си в момента, с всичко, което си преживял."

Хали Бери

"Всички ние ще остареем. Кожата ни ще се сбръчка и ще изглеждаме различно. Винаги съм знаела, че красотата е по-дълбока от физическото тяло, в което се разхождаш", казва Бери.

"Отказвам да се превърна в човек, който просто се опитва да задържи младежкия си вид и не приема най-важното за това да бъдеш красив - как живееш живота си, как се отблагодаряваш на другите, как се свързваш с хората, как укрепваш ума, тялото и душата си. Как се храниш, как даваш по смислен облик на себе си. Най-красивите хора имат нещо, което се излъчва отвътре. На жените се казва, че когато достигнем определен брой години, вече не сме ценни. Аз вярвам в обратното. Обществото трябва да гледа на нас като на скъпоценни камъни, когато остаряваме.''

Брук Шийлдс

"Няма нищо срамно в това да се страхуваш да правиш нови неща", казва Брук Шийлдс. "Няма нищо срамно в това да си по-възрастен и да остаряваш. С това идва чувството на гордост, но не искам да чакам тази гордост да трябва да изглежда като древна мъдрост. Не спирам да правя нещата, които обичам. Да, ограничена съм в много от физическите дейности, но все още продължавам. Все още поемам нови задачи. Все още има какво да правя. Нека това послание е налице, защото искам жените над определена възраст да се чувстват като в ново начало."

Салма Хайек

"За мен остаряването е свързано с повторение", казва Салма за личната си философия за остаряването, която се основава на приемането на новото на всяка следваща глава. "Нещо остарява, когато го правиш твърде дълго време. Ако винаги се променяш, ако винаги си любопитен, как можеш да бъдеш стар? Днес ти си някой нов."

Джулиан Мур

"В термина "грациозно остаряване" има доста присъщи съждения. Има ли неграциозен начин за остаряване? Разбира се, че нямаме такава възможност. Никой няма избор относно остаряването, следователно то не е положително или отрицателно, то просто е такова, каквото е. То е част от човешкото състояние, така че защо винаги говорим за него, сякаш е нещо, което можем да контролираме? Нека вместо това си зададем въпросите: Как да продължим да предизвикваме себе си, да се интересуваме от себе си, да научаваме нови неща, да бъдем по-полезни на другите хора, да бъдем човекът, от когото приятелите и семейството ни се нуждаят или искат? Как да продължим да се развиваме? Как да се ориентираме в живота, за да имаме още по-дълбоки преживявания? Това трябва да бъде остаряването."

Аплодисменти за това силно изказване!

Джейн Фонда

"Навършвайки 60 години, осъзнах, че се приближавам към третото си действие - моето последно действие - и че това не е генерална репетиция", казва Джейн Фонда пред Glamour.

"Едно от нещата, които знаех със сигурност, е, че не искам да стигна до края с купища съжаления.''

Фонда прави "преглед на живота", който ѝ помага да види нещата по-ясно. "Това напълно промени начина, по който гледах на себе си и как исках да изживея последната третина от живота си. Осъзнах колко е важно да бъдем целенасочени в начина, по който преминаваме през живота си."

По време на пътуването си с напредването на възрастта една от най-големите ѝ поуки е: "Когато остаряваш, разбираш, че да си здрав е радостно и изключително важно, защото възрастта не е толкова хронология. На 84 години, колкото е моята възраст, можеш да бъдеш много стар, но можеш да бъдеш и много млад."

Дженифър Лопес

"Искам да бъда неподвластна на времето на всяка възраст. В някакъв момент остаряването е неизбежно, но дотогава вие решавате колко силни ще бъдете. Какво ще правите и колко ще работите. Колко активни ще бъдете в ума, тялото и живота си. Решението е ваше.''

''Обичайте се, в цялата си красота и дори във всичките си предполагаеми недостатъци. Обичайте ги всички, защото те ви правят това, което сте, и няма никой друг като вас. Вие сте единствени по рода си, а какво по-красиво от това?''

Сюзън Сарандън

"Шокирана съм, че съм вече на 70 години! Продължавам да си мисля, че съм по-млада, и така се чувствам отвътре'', споделя тя пред британския Vogue за навършването на 70 години.

"Тайната? За мен се крие в това да си ангажиран, любопитен и да прекарваш добре времето си. Не пуша и не съм любителка на алкохола, но малко вино в умерени количества не е убил никой. Благодаря и на майка ми за добрите гени."

Анди Макдауъл

"Като актриса страдах от това, че хората винаги искаха да изглеждам по-млада", казва Анди пред Vogue за решението да не боядисва повече косата си.

"Чувствам се ценна там, където съм. Не искам хората да имат очакването, че трябва да изглеждам по-млада, за да имам стойност, да съм красива или желана. Спрямо мъжете нямаме тези очаквания, нали? Обичаме по-възрастните мъже. Обичаме мъжете, когато остаряват. Искам хората да имат същото очакване и отношение към жените. Ще го постигнем. С малки стъпки."

Гуинет Полтроу

"За съжаление, винаги гледаме на себе си с критично око", казва Гуинет Полтроу пред People.

"Много бих искала да спра да го правя. Да не се съдя. Искам да се ценя по един по-любящ начин, защото оттук нататък всичко отива на юг! Нищо не можем да направим по въпроса. Докато преминавам през процеса на стареене, осъзнавам, че не става дума за тази или онази бръчка. Става дума за това дали се чувствам жизнена. Не искам да се връщам към 20-те си или дори към 30-те си години. Познавам себе си, харесвам се и съм благодарна за мъдростта, която идва с възрастта."

Източник: www.highviewart.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини