Магистратите в Кърджали с образователна програма

Окръжен съд – Кърджали ще вземе участие за четвърта поредна учебна година в Образователна програма  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, а за трета поредна година то ще е съвместно с Окръжна прокуратура – Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали.

Откриването на учебната 2023/2024 година по програмата, се състоя на 07.11.2023г. в Съдебна палата – Кърджали, където лекторите посрещнаха ученици от Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали.

Програмата стартира като пилотна през 2014 г. със Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката и се изпълнява от магистрати и съдебни служители. Тя е насочена към повишаване на правната грамотност и култура на учениците, както и информираността им за съд и прокуратура, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

Съдии и прокурори ще влязат в ролята на лектори и ще представят пред учениците уроци на различна правна тематика от областта на гражданското и наказателното право.

На достъпен и интересен език, с творчески подход, магистратите изнасят лекциите като работят доброволно, безвъзмездно и всеотдайно при реализиране на програмата.

Най-голям интерес сред подрастващите предизвикват темите от наказателното право, а най-активно участие има в часовете, в които се провеждат съвместни беседи.

След приключването на лекциите учениците ще имат възможност да участват в симулиран наказателен процес, разигран от тях по предварителен подготвен сценарий по реален казус от съдебната зала.

Христина Русева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини