Среща на творците в СУ „Отец Паисий“

На 03.11.2023г.  в Актовата зала на СУ „Отец Паисий“ се проведе „Среща на творците“  - поредното събитие от 110-те инициативи, посветени на 110-тата годишнина от създаването на  най-старото училище в града ни. Гости и домакини четоха и обсъждаха творбите си, споделяха мисли за вдъхновението, творчеството, словото и  будителството и превърнаха събитието в един наистина незабравим спомен.

 Учителят по български език и литература Красимира Георгиева създаде уют и подходяща атмосфера с встъпителните си думи и представи едни на други гостуващите кърджалийски поетеси Вилдан Сефер и Христина Въчева и талантите на „Паисий“  - Габриела Янкова, Александра Найденова, Александра Попова, Михаела Солучкова и Виктория Величкова. В последвалия непринуден разговор Вилдан Сеферова и Христина Въчева разкриха как са били осъществени техните първи поетични опити, от кого са се учили и какво ги е вдъхновявало при създаването на техните творби. Силно въздействие  върху присъстващите паисиевци оказа последвалото поетично четене, в което гостите изпълниха свои стихотворения, посветени на Родопите и родния край.  Габриела Янкова от 9.а клас и Виктория Величкова от 11.а клас  на свой ред прочетоха свои  произведения и получиха заслужени поздравления от гости и публика.

След края на срещата учениците от клуб „Перото на Паисий“ попитаха поетесите какво ги вдъхновява. „Абсолютно всичко ме вдъхновява, но най-много младите хора, които са отворени за творчество, които са креативни и  за които съм сигурна, че ще дадат всичко от себе си за просперитета не само на училището, но и като цяло. Такива срещи винаги са много вълнуващи! Много благодаря за поканата, пожелавам ви още много, много творчески хубави мигове и с достойнство и чест да посрещнете вашия патронен празник!“  - сподели Вилдан Сефер.    

Христина Въчева разкри, че я вдъхновяват героите на България. „ Възхитена съм от героичното, за мен героичното е особено вдъхновяващо! Левски, Ботев - имам посветени на тях стихове, те са израз на най-силното, на онова, което българинът носи в себе си като духовност. Капитан Петко войвода например - този тракиец, който израства от хайдутин до осъзнат революционер, той за мен е вторият след Левски!  Също и доброто, ценностното, мъдростта винаги ме вдъхновяват и ми дават възможност да изразявам себе си от себе си. Най-важното е да бъдем всеотдайни, да бъдем щедри, да бъдем благотворителни, да носим повече красота и мъдрост в средата си и да ги раздаваме щедро на всички които ни заобикалят!“

Това съобщиха от ръководството на СУ"Отец Паисий"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини