Италия ще прави изнесени центрове за прием на мигранти в Албания

Италия ще изгради центрове в Албания, за да приема мигранти, пристигащи по море до нейните брегове. Това заяви премиерът Джорджа Мелони в понеделник, представяйки планове за намаляване на незаконната миграция, която се е удвоила през последната година.

Мелони каза, че албанските центрове, които се очаква да отворят през пролетта на 2024 г., първоначално ще приемат около 3000 души и че италианското правителство се надява да увеличи капацитета им за обработка на 36 хил. мигранти годишно, съобщава „Ройтерс“.

Повече от 145 хил. мигранти са стигнали италианските брегове от началото на годината при около 88 хил. през същия период на 2022 г.

Администрацията на Мелони вече увеличи сроковете затвор за контрабандистите на хора и постанови да се увеличи броят на центровете за задържане на мигранти преди евентуалното им репатриране.

Партия на Мелони „Италиански братя“ отдавна призоваваше такива съоръжения да бъдат създадени извън Европейския съюз, предлагайки например Северна Африка, но нито една страна от този регион не прие, припомня „Ройтерс."
„Смятам това за наистина европейско споразумение, което показва, че е възможно да работим заедно за управлението на миграционните потоци“, каза Мелони, говорейки в Рим заедно с албанския си колега Еди Рама.

„Те (мигрантите) ще останат в тези центрове за времето, необходимо за бързо обработване на молбите за убежище, и ако е необходимо, за репатриране“, поясни тя.

Малолетни, бременни жени и други уязвими групи няма да бъдат отвеждани в Албания, но подробностите все още са неясни, посочва „Ройтерс“.

Източник от офиса на Мелони каза, че програмата ще се прилага само за мигранти, спасени в морето от италианската брегова охрана или флота, а не от благотворителни групи.

Предвижда се изграждане на съоръжение за идентификация на мигранти в северното албанско пристанище Шенгин и център за репатриране във вътрешността на страната. И двете съоръжения ще работят под италианска юрисдикция.

Говорейки на италиански, албанският премиер Рама заяви, че чувства дълг да помогне на Рим поради специалните отношения между двете страни, свързани от географска близост и история.
„Подаване на ръка в този случай означава да помогнем за управлението на ситуация, която всички виждат, че е трудна за Италия“, каза Рама.

Планът на Рим наподобява опита на британското правителство да изпрати хиляди търсещи убежище в Руанда.

„Това е изключително репресивно спрямо чуждестранни граждани, които имат статут от по-ниска категория по отношение на личната свобода, тъй като не са граждани на ЕС“, каза Маурицио Веглио, адвокат и експерт по имиграционното право, цитиран от „Ройтерс“.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини