Правителството определи 1 януари 2025 г. като нова целева дата за влизане в еврозоната

Със свое постановление от днес правителството прие промени в постановлението от юли 2015 г., с което бе създаден Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната. С направените промени се предлага Съветът да отговаря за организирането и координирането на практическата подготовка на България за членство в еврозоната при нова индикативна дата за членство – 1 януари 2025 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Промените са насочени и към прецизиране на функциите и повишаване на ефективността на Съвета при реализирането на неговата дейност. Предлага се актуализация на функциите и ръководството на някои от работните групи към Координационния съвет за подготовка на България. Същевременно се прави и предложение за сформиране на нова подгрупа „Държавни ценни книжа“, която да отговаря за адаптирането на нормативната база и системите за работа с държавни ценни книжа от левове в евро.

С постановлението се цели допълнително ускорение по работата по същинската практическа подготовка на България за приемане на еврото с оглед нуждата от реализиране на целта страната да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., уточняват от правителствената информационна служба.

Предишната целева дата за въвеждането на еврото у нас бе 1 януари 2024 година.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини