България се присъединява към Споразуменията "Артемида" на НАСА

Министерският съвет прие решение, с което одобри присъединяването на България към Споразуменията „Артемида“ (Artemis Accords) на НАСА, дефиниращи основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирани от БТА.

Споразуменията „Артемида“ целят задълбочаване на международното сътрудничество на държавите в мирното използване на космическото пространство.

Присъединяването към Споразуменията „Артемида“ на НАСА ще предостави на страната ни допълнителен положителен сигнал до международните партньори за значението, което отдаваме на по-­нататъшното задълбочаване на стратегическото ни партньорство в областта на космическите технологии.

БТА припомня, че Споразуменията „Артемида“, наречени на американската лунна програма, са поредица от двустранни договори между САЩ и други страни. Като основа до голяма степен са взети принципите на Договора за космоса от 1967 г. През май 2020 г. НАСА обяви основните принципи, на които ще се основават - правила за добив на ресурси на Луната и идеята за създаване на т. нар. зони за безопасност, които трябва да предотвратят „вредна намеса“. През септември т.г. Германия се присъедини към Споразуменията.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини